Elfsborg: ”Alla ska få vara med oavsett kön och bakgrund”

Nya sociala satsningen: ”Vi tillsammans”

Foto: BILDBYRÅN
Gruppen kring Vi Tillsammans från vänster ordförande Bo Johansson, Sune Lundqvist, Olle Blomqvist, Anders Hultin, Svante Elving, Johan Larsson, Johan Sjöberg, Nadja Bengtsson, Eric Sjölin, klubbchef Stefan Andreasson, Jan Ryrlén och Peter Algebäck.
FOTBOLL

BORÅS. I dag presenterade Elfsborg sin nya samhällssatsning "Vi tillsammans".

Det riktar sig mot barn, ungdomar och supportrar – en satsning som också kommer att leda till att Elfsborg satsar på tjejfotboll.

– Vi tillsammans innebär att alla ska få vara med oavsett kön och bakgrund, så det är självklart, säger Elfsborgs lagkapten Johan Larsson.

Elfsborg har i fyra år satsat på olika projekt riktat mot barn och ungdomar i Sjuhärad.

Men nu har Boråsklubben organiserat och strukturerat sitt samhällsinriktade arbete och på en presskonferens presenterade ordförande Bosse Johansson och klubbchefen  Stefan Andreasson den stora satsningen som kommer att integreras i klubbens nuvarande verksamhet.

Flera av klubbens stora supportrar och privata finansiärer är involverade som Olle Blomqvist, Ellos grundare och affärsmannen Svante Elfving.

– Vi skapar en organisation som handlar om att göra Elfsborg bättre, vi vill verkligen ta ett socialt ansvar och nu ska vi bli ännu tydligare i det arbetet, säger Stefan Andreasson.

Satsningen innebär besök i skolor av både ledare och spelare från klubben, satsning på ungdomsverksamheten Camp Elfsborg och ambitionen är bidra till ett tryggare samhälle.

I Elfsborgs nuvarande ungdomsverksamhet finns inga flicklag.

När Vi tillsammans startar får flickorna plats i klubben mer organiserat än de tillfällen i fotbollskolor och skolinriktade projekt som det varit tidigare.

”Naturligt att ta det steget”

Klubben har fått frågor om just tjejfotboll – varför man inte har en verksamhet för båda könen.

– Vi gör ett omtag när det gäller tjejfotbollen. Vi tar ytterligare ett kliv och kommer att presentera i detalj hur i sommar. Det känns naturligt att ta det steget. Det upplevs att vi inte välkomnar tjejfotboll men det gör vi, säger Bosse Johansson.

Satsningen innefattar ungdomsfotboll. Inte en elitinriktad verksamhet.

– Det blir naturligt i ungdomsfotbollen att ha en flicksektion. Men jag tror att på elitnivå är det mest framgångsrikt att ha damelit och herrelit för sig själv, säger Bosse Johansson.

Johan Larsson, spelare och lagkapten för Elfsborg:

– Kan man satsa på herrarna och samtidigt göra en bra satsning på damerna vore bra.

”Vore inte rätt mot tjejerna”

Kan man göra en mindre satsning?

– Nej, det vore inte rätt mot tjejerna. Men sedan satsningen på Dalsjöfors och Byttorp lades ner finns ingen stor damsatsning i området och det är synd.

I och med satsningen kommer IF Elfsborg att ha ett klart koncept kring hur man arbetar med samhällsinriktade frågor, något som förhoppningsvis kommer att ge ökade intäkter på sikt.

– Nu finns det ingen som inte kan ha argument för att vara med och satsa på Elfsborg, säger Stefan Andreasson.

FAKTA

Detta är Vi tillsammans

En satsning som organiseras i klubben och är långsiktig.

Den består av tre områden: Camp Elfsborg (ungdomssatsning/breddidrott i området), Samhälle och Supporter.

De sociala engagemanget innefattar bland annat besök i skolor i Borås, i fjol besökte spelar ledare 38 mellanstadieklasser och talade om värdegrunden och hur man beter sig mot sina medmänniskor.

Dialogen med supportrarna, supportergruppen Guliganerna, är tajt och Elfsborg leder seminarium Fotboll för alla, mot rasism.