”Finns människor med stort hjärta”

VM-domaren Jonas Eriksson skänker matchtröja till cancersjuke Eddie, 12

1 av 7
Eddie Djurberg är en stor Elfsborg-supporter. Foto: PRIVAT
FOTBOLL

Här är den rörande gesten från Jonas Eriksson, 40, till Eddie Djurberg.

Den internationelle stjärndomaren skickade en VM-tröja, en viktig domardetalj och ett brev till den tumörsjuke 12-årige Elfsborgssupportern.

– Det finns människor med stort hjärta inom idrotten, säger Eddie Djurberg. 

Under förra året blev pojklagsspelaren i Elfsborg sjuk och började växa okontrollerat. Eddie Djurberg hade drabbats av en tumör i hjärnan som tryckte mot hypofysen.

12-åringen har även stått i Elfsborgsklacken Guliganerna vid flera tillfällen.

Eddies kamp mot tumören har inneburit flera akuta operationer under våren och strålbehandling i Tyskland under sommaren.

Under tiden har den unge spelaren och supportern stöttats av Elfsborgsklacken med banderoller och av spelarna i Elfsborgs A-lag.

La den på sängen

Berättelsen om Eddies kamp, som Sportbladet berättade om nyligen, gick inte spårlöst förbi.

En dag under förra veckan damp det ner ett paket hemma hos familjen.

– Det var en VM-tröja från den svenske domaren Jonas Eriksson, med ett kort i bröstfickan och ett brev från honom, säger Eddie Djurberg.

– Jag blev jätteglad över presenten! Jag la ut tröjan på sängen, tog kort på den och sms:ade till mina kompisar.

Hur mår du nu?

– Jag har börjat vara med i skolan. Jag blir trött fort, men kämpar på.

I samband med Elfsborgs hemmamatch mot Falkenberg fick Eddie Djurberg vara med vid uppladdningen inför matchen och träffa flera av spelarna.

”Medmänsklighet”

I går stod han till och med i klacken mot IFK Göteborg.

– Det var en bra och spännande match, men tråkigt att Elfsborg inte vann... Johan Larsson var matchens lirare tycker jag, säger Eddie.

Hemma värmer gåvan från världsdomaren Jonas Eriksson.

– Det finns en stor medmänsklighet inom idrottsvärlden. Det känns underbart. Stödet från Elfsborg och många andra gör att han orkar kämpa på. Inom idrotten ger man ju aldrig upp, säger mamma Nelly Djurberg.

Jonas Eriksson förklarar sitt engagemang för 12-åringen:

– Jag läste artikeln i Aftonbladet och blev som alla andra väldigt tagen och berörd av historien kring Eddie och hans sjukdom, men även över den stöttning som han fått från alla i sin omgivning.

– När jag sedan, någon dag efteråt, rensade en väska från VM hittade jag en tröja som blivit kvar och tänkte om Eddie gillar fotboll och Elfsborg…så kanske han skulle uppskatta en gul VM-tröja. Hoppas jag hade rätt, säger Jonas Eriksson till Sportbladet.

Liggande på en hylla

– Sedan hittade jag även ett rött kort från Schweiz-Argentina, och la ner det i en av bröstfickorna. Och skrev ett brev och skickade allt till honom i förra veckan.

– Visst kanske röda kortet har ett personligt värde för mig, men om det kan göra Eddie glad, så betyder det mer för mig än om jag haft det liggande på en hylla någonstans. Jag får väl se till att döma fler VM-matcher och spara ett rött kort från någon av dessa i stället…

Varför gör du det?

– Det har hänt några gånger att jag skickat tröjor och annan utrustning till barn och ungdomar som jag läst har det svårt på olika sätt. Det är en självklarhet. Jag är för det första frisk, har ett drömjobb och om jag kan glädja någon med en matchtröja eller annat så gör jag jättegärna det.

– Kollektivt som domare så försöker vi hjälpa så mycket vi kan. Framförallt när det är barn som drabbas på olika sätt, säger Jonas Eriksson.

– För en vecka sedan auktionerade till exempel jag och mina två VM-kollegor (Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark) ut en signerad VM-tröja på Tradera till förmån för Barncancerfonden. Den gav några tusenlappar, säger Jonas Eriksson.

FAKTA

Här är domarstjärnan Jonas Erikssons brev till 12-årige Eddie Djurberg.

Hej Eddie,

Jag läste om dig i Aftonbladet för någon vecka sedan och då tänkte jag – eftersom du gillar fotboll i allmänhet och Elfsborg i synnerhet – att en GUL domartröja från sommarens fotbolls-VM skulle vara kul att ha.

Hoppas jag har rätt.

Jag vet att tröjan just nu kanske är liiite stor, men fortsätt träna och äta och krya på dig – så kommer den snart att passa perfekt.

I ena bröstfickan finns dessutom ett rött kort som jag använde i åttondelsfinalen Argentina-Schweiz (men dessbättre aldrig behövde visa).

Med alla önskningar om ett snabbt tillfrisknande!

Mvh

Jonas Eriksson

Fotbollsdomare