Elfsborg får miljoner – Mourinho rasande

”Vi hade vunnit om vi gjort samma sak”

FOTBOLL

José Mourinho hävdar att Chelsea och inte Manchester City vunnit Premier League om klubbarna följt samma regler.

Nu kräver portugisen att Citys böter för brott mot det finansiella regelverket, som även kommer IF Elfsborg till dels, ersätts av poängavdrag.

– Det hade varit rättvist, säger portugisen enligt Dagbladet.

José Mourinho sa redan tidigt under den föregående säsongen att Chelsea inte var redo att vinna Premier League. När säsongen sammanfattades slutade London-klubben på tredje plats – fyra poäng efter mästaren Manchester City.

– Jag började det här lagbygget förra året men vi saknade en eller två viktiga pusselbitar. Varför vi inte fyllde de sista luckorna redan då? Vi kunde inte göra det utan att bryta mot FFP, säger Mourinho i en portugisisk intervju som återges av norska Dagbladet.

Föreslår poängavdrag

FFP är Uefas finansiella regelverk som tre stora europeiska klubbar bröt emot förra säsongen: Zenit St Petersburg, Paris Saint-Germain och Manchester City. De straffades inför den här säsongen bland annat med böter och bantade trupper till Champions League. Ett för milt straff, tycker Mourinho.

– Böter är inte rättvist. Om klubbarna till exempel hade tvingats starta efterföljande säsong med sex poäng mindre eller blev portade från Champions League så hade det varit mycket mer kännbart för dem att bryta mot reglerna. Det hade varit rättvist.

Böterna delas mellan klubbarna

Samtidigt har Uefa bestämt att pengarna från Citys och PSG:s böter ska tillfalla deras rivaler i Champions League och Europa League. Båda klubbarna har inledningsvis dömts till knappt 200 miljoner kronor i böter, med ytterligare 375 miljoner villkorligt.

De pengarna fördelas nu så att alla deltagande lag från gruppspelet i förra säsongens Champions League och Europa League får motsvarande 2,4 miljoner kronor vardera och de som slogs ut i kvalet 275 000 kronor var, skriver BBC.

– Alla pengar kommer att distribueras till de andra klubbarna som deltog i Uefas turneringar eftersom de har påverkats av brotten mot FFP-reglerna, meddelar Uefa i ett uttalande.

För svensk del innebär det jackpott för i första hand IF Elfsborg som deltog i Europa Leagues gruppspel och därmed kan räkna in 2,4 miljoner kronor extra till kassan.

ARTIKELN HANDLAR OM