”Reglerna som finns är till för att följas”

Falkenberg: Han var avgörande i matchen mot oss

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Åtvidaberg kan förlora samtliga poäng i årets allsvenska.

Det skulle för tungt bottentippade Falkenberg innebära en rejäl bonus.

– De regler som finns är till för att följas, säger ordföranden Lars-Eric Nilsson till Sportbladet.

Åtvidaberg har använt Mohammed Abubakari trots att 28-åringen saknat arbetstillstånd, skriver Fotbollskanalen.se. Nu kan föreningens samtliga fyra poänggivande matcher skrivas om till ett 0-3-resultat.

”Klart det hade varit viktigt”

Det skulle bland annat innebära att Falkenbergs 0-2-förlust mot laget förvandlas till en seger och därmed dubblar lagets poäng. Det hade i så fall lyft nykomlingen från 14:e till elfte plats i tabellen.

– Det är klart att det hade varit viktigt. Vi har bara tagit tre poäng på de första fem matcherna vilket kanske är vad man hade kunnat räkna med med den väldigt svåra öppning vi haft, säger ordföranden Lars-Eric Nilsson till Sportbladet.

Klubben kommer inte agera aktivt mot Åtvidaberg men följer fotbollförbundets utredning. Samtidigt känner Lars-Eric Nilsson med den drabbade föreningen.

”Drabbar en förening hårt”

– Jag har hållit på med i så många år och vet hur svårt det är med allt som ska göras. Det här drabbar en förening hårt när man gör ett sådant misstag, säger Nilsson.

Vilket straff tycker du är lämpligt?

– De regler som finns är till för att följas. Hur regelverkat är skrivet vågar jag inte säga men det är väl som med licenser och där är det ju solklart. Om du spelar en match med en olicensierad spelare så förlorar du matchen.

Hur lätt är det att missa sånt här?

– Det här får man bara inte missa, man måste ha dubbelkontroll på allt. Men det har samtidigt hänt förut. Jag tycker inte att det borde vara lätt hänt. Har man koll på vilka spelare man har och vilka övergångar så följer man upp allt sånt här ordentligt. Men man ska aldrig säga aldrig, det är bara människor.

Hur skulle du reagera om ni fick tre poäng?

– Det är klart att det är en bonus. Vi fick stryk där uppe med 0-2 och han var en av de avgörande spelarna mot oss i den matchen. Det går inte att komma ifrån.

FAKTA

Om tabellen räknas om:

(nuvarande placering inom parentes)

1. (1) Malmö FF 13

2. (2) IF Elfsborg 13

3. (4) Kalmar FF 11

4. (3) BK Häcken 9

5. (5) Djurgården 8

6. (6) IFK Göteborg 8

7. (7) Örebro SK 8

8. (8) IFK Norrköping 8

9. (11) Gefle IF 7

10. (10) AIK 7

11. (14) Falkenbergs FF 6

12. (12) Helsingborgs IF 4

13. (13) Halmstads BK 4

14. (15) Brommapojkarna 2

15. (16) Mjällby AIF 2

16. (9) Åtvidabergs FF 0

Tidigare fall:

+ I oktober 2004 upptäcktes att Malmö FF:s brasilianske stjärna Afonso Alves spelat utan gällande arbetstillstånd i fem månader. Han hade dock fått ett speltillstånd från Svenska fotbollförbundet.

+ Efter det beslöt förbundet att spelare utan arbets- och uppehållstillstånd ska betraktas om okvalificerade.

+ Både Afonso och Malmö FF:s personalchef åtalades för brott mot utlänningslagen. De friades dock av tingsrätten, som ansåg att båda missuppfattat Migrationsverkets rutiner i samband med att brasilianaren fick ett nytt pass.

+ 2009 spelade Gais brasilianare Wanderson flera matcher utan arbets- och uppehållstillstånd. Gais friades eftersom Migrationsverkets ansåg att han från att ansökan skickades in den 17 september hade uppehålls- och arbetstillstånd och därmed inte var en okvalificerad spelare.

(TT)