Efter raset – FFF missar spel i Europa

Allsvenskan är bara elva på fair play-listan

Foto: Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Farväl Europa för Falkenberg.

När Sverige rasar på Uefas fair play-ranking ser fjolårets succégäng ut att missa spel på kontinenten.

– Visst hade det varit en erfarenhet, men blir det inte så blir det inte, säger sportchefen Håkan Nilsson.

Uefas fair-play lista brukar vara munter läsning. Belöningen för de tre ligor som placerar sig i topp på listan är en extra kvalplats till Europa League - och Allsvenskan brukar allt som oftast vara en av dem.

De senaste fem åren har därför Gefle gånger två, Häcken och senast Brommapojkarna fått möjlighet att möta internationellt motstånd tack vare sitt goda uppförande.

Slutställningen för säsongen 2014/15 presenteras i slutet av april, men redan nu ser det ut som att Sverige rasat rejält på listan. När Uefa redogör för den nuvarande ställningen ligger Allsvenskan, som blev tvåa ifjol, nämligen inte bättre än elva.

Allsvenskan sämst i Norden

Det innebär att succénykomlingen Falkenbergs FF, som slutade tvåa bakom redan Europaklara IFK Göteborg i höstas, lär går miste om Europa League-spel.

FFF:s sportchef Håkan Nilsson är dock inte alltför nedslagen.

– Eftersom vi varit ganska långt ifrån spel i Europa tidigare har vi inte tagit något för givet, säger han och fortsätter:

– Visst hade det varit en erfarenhet och en upplevelse. Sedan handlar det mycket om vilket lag man lottas mot och i vilket land man hamnar. Det finns många länder man jättegärna hade hamnat i och det finns några som inte är lika lockande.

Högst upp på listan är just nu den irländska högstaligan, följt av den holländska och av Engelska Premier League.

Alla övriga fyra nordiska länder är högre placerade än Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM