Har spelat i 14 klubbar på åtta år

Falkenbergs hjälte : ”Vill stanna här”

FOTBOLL

FALKENBERG. Fjorton klubbar på åtta år.

Hakeem Araba, 24, är allsvenskan värste groundhopper.

– Men nu vill jag stanna i Falkenberg. Jag gillar att spela här, säger han efter att ha skrämt slag på mästarlaget Malmö.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Berest. Falkenbergs Hakeem Araba, 24, har representerat fjorton klubbar på åtta år. I går efter att ha tagit poäng av Malmö sa han att han gärna stannar i Falkenberg.

3–3-mötet på Falkenbergs IP var en galen tillställning, men inte i närheten så ­otrolig som Hakeem Arabas CV.

– Haha, ja. Det ser galet ut. Men varje klubb är en ny historia och en ny erfarenhet, säger han.

Den jättelike engels­mannen skrev efter ett ­kortare provspelpå ett 18-månaderskontrakt med Falkenberg i vintras, hans 14:e klubb sedan 2007.

– Folk tittar på alla lag jag varit i och ser det som något negativt. Men allting är ­erfarenheter. Jag har njutit av att spela fotboll på Cypern, i Grekland, England och nu Sverige. Jag älskar att lära mig nya språk och möta nya kulturer, säger han.

Stora problem för MFF

Mixen av hans fotbollskultur satte Malmö FF:s ­försvar i stora problem. Landslagsbackarna Erik ­Johansson och Rasmus Bengtsson kom inte alls åt honom under den första halvleken, och det var först efter pausen när Oscar ­Lewicki gick ner som ­personlig markerare som mästarlaget fick någor­lunda koll på Araba. Trots det var det Araba som slängde sig fram och nickade in ­Falkenbergs 3–2-mål med halvtimmen kvar.

”Körde på hårt”

– Det var en fantastisk match. Jag tyckte att vi ­hade kontroll när vi ledde med 2–0 i paus. Vi sa i om­klädningsrummet att de skulle komma ut och köra på hårt framåt, och det ­gjorde de verkligen. De är Malmö.

”Vill stanna här”

Det var värre än du hade föreställt dig?

– Det var en chock att de kom ut så starkt. Vi visste ju att de skulle köra på, men ­inte att de var så snabba och så aggressiva. Sen när vi ­ändå gjorde 3–2 så trodde jag att vi skulle ta det igen, men hade vi spelat fem ­minuter till så… Jag har svårt att ­bestämma mig för om vi ska vara nöjda med en poäng, men det får vi väl ­vara.

Du har hoppat runt över hela Europa. Stannar du i Falkenberg nu?

– Det har varit några ­väldigt händelserika år, men nu vill jag stanna här och spela fotboll. Jag gillar Falkenberg och vill göra ­ännu fler mål.

Arabas 14 klubbar sen 2007

2007–2008 Peterborough United – 0 matcher – 0 mål.

”Det var min ungdomsklubb, där jag växte upp.”

2007–2008 Boston United (lån) – 1 match – 0 mål.

”Jag blev utlånad i en månad till att börja med. Spelade en match, men blev skadad direkt och fick inte fler chanser.”

2008–2011 Dagenham and Redbridge – 0 matcher – 0 mål.

”Jag skrev på ett tvåårskontrakt, det var mitt första proffskontrakt. Men jag fick inte spela utan de lånade ut mig direkt.”

2008–2009 Thurrock (lån) – 6 matcher – 0 mål.

”Det var ett non-league lag som de skickade mig till och jag var inte redo för det. Det var jag verkligen inte. Jag trodde att jag var en superstar och skulle absolut inte spela i non-league.”

2008–2009 Redbridge (lån) – 23 matcher – 17 mål.

”Jag gick på lån igen, till Redbridge. Mina föräldrar pratade med mig och sa åt mig att bara åka dit och spela. Det hjälpte, jag lyckades göra en massa mål och kände mig redo att gå högre upp. Men så blev jag allvarligt skadad och var borta från spel i 14 månader.”

2010 Bishop’s Stortford – 7 matcher – 0 mål.

”Jag fick inget nytt kontrakt med Dagenham men var tvungen att få speltid. Så jag gick till Bishop’s. De trodde att jag fortfarande skulle vara den spelare jag varit 14 månader tidigare, men så enkelt är det ju inte. Jag var ur form och saknade fitness. Jag klarade inte av att spela. Det blev inget bra.”

2010 Billericay Town.

”Det var samma sak där, jag var ur form men fick ingen chans att spela mig tillbaka.”

2011–2012 Bromley – 46 matcher – 15 mål.

”Vi hade samma manager här som jag hade i Redbridge. Han sa att han ­visste vad jag behövde, att jag behövde träna och få spela matcher. ”Jag ska hjälpa dig, jag vet hur bra du kan vara”. Det hjälpte mig, jag hittade kärleken till fotboll igen. Jag gjorde mål, vi spelade bra och vann ligan.”

2012 East Thurrock United – 11 ­matcher – 5 mål.

”Det var en bra säsong där, sen ville Whitehawk som låg högre upp i vår division ha mig. Och jag vill ­alltid högre upp så jag skrev på för dem.”

2012–2013 Whitehawk – 16 ­matcher – 3 mål

”Det gick bra, och jag var på väg till en större klubb. Men det blev bråk och övergången rann ut i sanden och jag lämnade Whitehawk och ­bestämde mig för att åka till ­Cypern på semester.”

2013–2014 AEK ­Kouklia – 26 matcher – 7 mål.

”Min kompis på Cypern var tränare för ett lag, och när jag åkte och hälsade på honom frågade hans farbror om jag inte ville vara med och träna. Tja, jag hade ju semester, så lite träning kunde jag behöva. Det ­slutade med att ­farbrorn erbjöd mig ett kontrakt ­säsongen ut. Jag gjorde sju mål och ytterligare tre i cupen, plus mitt livs första ­hattrick. Sen kom ­Ermis och ­tittade på mig.”

2014–2015 Ermis – 1 match – 0 mål.

”De kom fyra i ligan året innan och skulle spela i Europa League. Så dit gick jag gärna. Jag fick vara med och möta Young Boys direkt. Jag spelade bra och efter matchen visade grekiska Pantrhrakikos intresse. Jag sa direkt att jag måste vara ärlig, jag vill spela i grekiska Superlig, jag vill möta ­Panathinaikos och Olympiakos. Jag och Ermis kom överens om att bryta kontraktet, men deras president var inte glad. ”

2014–15 Panthrakikos – 7 matcher – 0 mål.

”Det började bra och jag fick spela mycket. Men sen fick tränaren sparken, och den nye managern… Ja, nu är jag i Falkenberg.”

2015– Falkenberg – 5 matcher – 1 mål

”Jag gillar Falkenberg, jag har skrivit på för 18 månader och nu vill jag ­stanna här.”

Sammanställning: Henrik Lundgren