Fastan plågar Gefles stjärna

Chibsah spelar – trots ramadan: ”Det är mycket tufft”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Gefles mittfältare Yussif Chibsah orkar inte prestera maximalt. Han är i slutet av sin fastemånad – ramadan – och energin tryter.

– Det är mycket tufft, men jag försöker göra mitt bästa, säger han efter Gefles tunga förlust mot Gais.

Foto: Bildbyrån

Vi lär oss det tidigt i livet: kroppen behöver mat för att prestera, likt en bil behöver bränsle. Att elitidrotta utan tillräckligt med energi är en näst intill omöjlig kombination. För Yussif Chibsah är det vardag. I den hårda förlustmatchen, 0–4, mot Gais i går spelade Gefles mittfältare åter igen utan mat i kroppen. Yussif Chibsah fick slita ont mot Gais innermittfältare Richard Spong och Jörgen Mårtensson.

”Påverkade honom”

– Hans fysiska status är klart påverkad. Och jag tror det påverkade honom i dag också. Han är i slutfasen av sin fasteperiod och det gör säkert sitt till, säger Gefles tränare Pelle Olsson.

Chibsah byttes ut i den 63:e minuten och han håller med om att han känner av sviterna av fastemånaden.

– Psykologiskt är det tufft att prestera, men man får anpassa sig mentalt till läget, säger Yussif Chibsah.

Ramadan är en viktig högtid för muslimer och Yussif Chibsah berättar att han är van att följa riktlinjerna, avhållsamhet från mat och dryck under dygnets ljusa timmar, men ändå klara av att spela fotboll.

– Jag gjorde det i Ghana också. Där var det nästan ännu hårdare på grund av värmen, säger han.

Vad kan du äta under kvällarna?

– Jag kan äta vad jag vill och ibland stannar jag uppe för att äta sent på kvällen innan jag somnar. Som igår inför matchen då åt jag smörgåsar vid ett på natten.

”En bra säsong”

Ledarteamet i Gefle har självklart full respekt för Yussif Chibsahs val att följa ramadan. Men med många skador i laget har möjligheterna att låta honom få mindre speltid varit begränsade.

– Dessutom har Chibsah gjort en bra säsong så här långt och vi har velat ha honom på plan. I fjol vid samma period stod han utanför laget, säger Pelle Olsson.

Den 25-årige landslagsspelaren ville i går kväll lägga matchen mot Gais bakom sig och blicka fram mot nästa uppgift: Malmö FF nästa torsdag.

– Det var dåligt att vi förlorade, men vi får se fram emot kommande match. Då är min ramadanperiod över och jag kommer att vara mig själv igen, säger han.

FAKTA

Det här är ramadan

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, samt även den heliga fastemånaden, en av islams fem pelare.

Det är en viktig högtid för muslimer då det är under denna månad som ”Allmaktens”, ”Kraftens”, ”Ödets” eller ”Härlighetens” natt anses ha infallit. Det var då Guds (Allahs) budskap genom ärkeängeln Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift Koranen.

Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer.