Straffar Gefle och ”Åtvid” med böter

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Förbundet straffar Gefle och Åtvidaberg med storböter.

Anledningen?

Regelvidrigt samarbete med ett riskkapitalbolag.

– Förbundet vill bara sätta dit oss, säger Leif Lindstrand, ordförande i Gefle.

Club Consulting är ett bolag som sysslar med riskkapital. I allsvenskan har de samarbeten med Åtvidaberg och Gefle, och därmed intresse i ett antal av klubbens spelare. I somras avslöjade Fotbollskanalen att Djurgårdens sportchef Bosse Andersson, och vd:n Henrik Berggren, haft roller i bolaget.

Därmed hävdar svenska fotbollförbundet, SvFF, att Gefle och Åtvidaberg brutit mot förbudet mot tredjepartsinflytande. Enkelt uttryckt: personer i Djurgården ska därmed ha haft insyn i de två allsvenska klubbarnas interna affärer. Disciplinnämnden tvingar därför Gefle och Åtvidaberg att böta 250 000 respektive 200 000 kronor.

"Förening får inte träffa överenskommelse som möjliggör att tredje part kan påverka föreningens självständighet gentemot spelaren i fråga om beslutanderätt om spelarens arbetsvillkor och/eller övergång till ny förening" skriver förbundets disciplinnämnd.

”Exempellöst strängt”

Gefles ordförande Leif Lindstrand tycker att straffet är "exempellöst strängt". Han menar att Club Consulting är som vilket externt riskkapitalbolag som helst, och att såväl Bosse Andersson som Henrik Berggren försvann från samarbetet mellan Club Consulting och Gefle när de fick poster i Djurgården.

– Det var ju inte helt klockrent med den konstellationen då. Så då var de inte involverade längre, säger Lindstrand och fortsätter:

– Jag har inte den blekaste vad som skiljer vårt samarbete med andra riskkapitalbolag. Förbundet har agerat på ett sätt som om de bara vill sätta dit oss.

Bosse Andersson bekräftar för Sportbladet att han – i samband med att han blev sportchef i Djurgården – inte längre var aktiv i Club Consultings samarbeten.

– Så är det. Alla var informerade om det i god tid, säger han.

”Har inte fått en krona”

Gefles ordförande berättar att samarbetet med Club Consulting varit "exempellöst positivt" för föreningen, och att Gefle ännu inte betalat tillbaka en krona till riskkapitalbolaget. De har helt enkelt inte sålt några spelare.

– Vi har i år tackat nej till två försäljningserbjudanden som skulle ha gett Club Consulting pengar. Men vi ville inte, och de har inte fått en krona, och inte heller sagt något om det, säger Leif Lindstrand.

Han är besviken på SvFF:s sätt att sköta situationen.

– De har bara anmält oss. Inte varit intresserade av att ta reda på fakta eller samtala med oss. De ville bara fälla oss. Vi betalar givetvis böterna, men det hade varit roligare att använda pengarna än att bara skicka in de i ett svart hål hos förbundet.

FAKTA

Berörda spelaravtal

Gefle: Zakaria Abdullai, Olof Mård, Jonas Lantto, Marcus Hansson, Mikael Dahlberg, Simon Lundewall, Joachim Adukor, Jonas Olsson, Sive Pekezela, Emil Bellander och Oskar Larsson.

Åtvidaberg: Mohammed Abubakari, Emmanuel Dogbe och Tom Pettersson.

Källa: svenskfotboll.se

TT