Gefle: ”Vi ska gå upp igen direkt!”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Efter tolv år i allsvenskan väntar superettan.

Då slår sportchefen Hasse Berggren näven i bordet.

– Vi ska gå upp direkt. Det finns inget annat, säger han.

Tolv allsvenska år som har präglats av Mathias Woxlin, Daniel Bernhardsson, Johan Oremo, Mattias Hugosson och Jonas Lantto. Nu är äventyret dock över för Gefle. Thomas Anderssons manskap orkade, trots ett gott försök, inte ta sig hela vägen upp för den uppförsbacke som vårens usla spel skapat. 4-2-segern mot Östersund var stark, men räckte inte.

– Vi lyckades ändra en hel del detaljer i spelet. Vi släppte in så oerhört mycket mål under våren – upp till 5-6 stycken vissa matcher – och det gick ju inte. Efter sommaren fick vi successivt ordning på det. Även om det inte räckte hela vägen, säger sportchefen Hasse Berggren.

”Svårt ekonomiskt”

Nu måste Gefle börja om i superettan. En tuff degradering, men Hasse Berggren är helt övertygad om att sejouren där bara blir ettårig. För sportchefen finns det inget alternativ

– Självklart blir det svårt ekonomiskt. Det säger jag ingenting om. Men nu har vi legat långt ner i tabellen under en längre period, så vi har förberett oss för det här scenariot. Vi vet vad som behövs.

Nyckelspelare under kontrakt

Framför allt är Berggren till freds över att laget går in i en ny säsong med en positiv trend i ryggen. En nödvändig boost inför vårens hårda slit, tror sportchefen. Vad gäller spelartruppen så är merparten av de mest rutinerade nyckelspelarna kontrakterade även över nästa säsong.

– Sen, visst, det finns några stycken duktiga spelare med utgående avtal. Så har det varit alla år, att man tappar spelare.

Berggren syftar då framför allt på poängspelaren Johan Bertilsson, ytterbacken Jesper Florén och innermittfältarna Robin Nilsson och Anders Bååth. Han menar ändå att laget har material nog för att dominera superettan.

– Det är många duktiga spelare som har avtal. Hela klubben agerar konsekvent, och vi vet vad som krävs för att kämpa vidare. Vi ska studsa tillbaka. Det finns ingenting annat. Vi ska gå upp direkt.

Tränaren vet inte om han stannar

Robin Nilsson delar sin sportchefs uppfattning:

– Vi har goda förutsättningar till att gå upp direkt. Det är självklart att vi ska göra det: det finns rutin i Gefle som sitter i väggarna.

Det är dock osäkert om den lyckade nödlösningen Thomas Andersson, som tog över efter sparkade Roger Sandberg mitt under säsongen, stannar kvar.

– Det vet jag inte.

FAKTA

Spelare med utgående kontrakt

Emil Hedvall, målvakt

Jesper Florén, back

Robin Nilsson, mittfältare

Anders Bååth, mittfältare

Johan Bertilsson, mittfältare

Dioh Williams, anfallare

Emil Bellander, anfallare