Efterlängtad seger hemma för Giffarna

Tog första vinsten på Norrporten sedan april

Foto: SCANPIX
Gif Sundsvall tog första trepoängaren på hemmaplan sedan april. Simon Helg satte spiken i kistan när han gjorde 3–1 i den 63:e minuten.
FOTBOLL

Mot Mjällby kunde Gif Sundsvall äntligen knyta ihop säcken – och vinna på hemmaplan för första gången sedan april.

Revanschsiffrorna 3–1 bibehåller dessutom avståndet till Gefle på kvalplats.

– Viktigt att slippa den där kniven mot strupen, säger Simon Helg.

Att nykomlingen Gif Sundsvall kunde stänga en match redan i minut 63 var det nog inte många i hemmapubliken som trodde på förhand.

Men i går hände det – och som det hände. Sören Åkeby var snudd på lyrisk.

– Eurosport ringde när vi gjorde 3–1, det kommer i veckans mål, säger Gif-managern.

Avslutet signerades yttermittfältaren Simon Helg.

– Det är otroligt fint av grabbarna, många bra prestationer som lägger upp det för mig, säger Simon Helg, nyförvärvet från superettan som bytte Hammarby mot Sundsvall i jakten på speltid.

”Otroligt skönt”

Sexton matcher in i serien har Åkeby givit 22-åringen förtroende nog för att med sitt tredje mål för säsongen skjuta Gif förbi Mjällby till åttondeplatsen.

– Det är otroligt skönt att få känna det förtroendet, då är det också enklare att börja prestera. Jag känner att jag har växt mer och mer för varje match, och framförallt då jag får göra mål också. Det är viktigt för självförtroendet.

Med tvåmålsledningen i ryggen kunde laget styra ställningarna. Mjällbys chanser gick att räkna på en hand och Sundsvall tog en skön revansch – inte bara för senaste bortaförlusten.

– Vi gör en riktigt bra match senast hemma mot Åtvidaberg också. Vi ska ju stänga den matchen när vi leder med två noll och sedan bjuder vi in dem på två skitmål, säger Sören Åkeby.

”Vi kommunicerar”

Kanske att laget slutligen lärt sig bemästra konststycket att knyta ihop den berömda säcken.

– Vi känner att det är en grej vi måste jobba väldigt mycket på. I dag tycker jag vi verkligen kommunicerar med varandra och bestämmer oss för att, nu är det dags att stänga den här matchen och jobbar hårt för att göra det. Det gav resultat, säger Simon Helg.

FAKTA

Gif Sundsvall–Mjällby 3–1 (2–1)

1–0 Emil Forsberg (4), 1–1 Pär Ericsson (18), 2–1 självmål (43), 3–1 Simon Helg (63).

Varningar, Mjällby: Dominique Kivuvu, Daniel Nilsson, Daniel Nikcklasson.

Domare: Tobias Mattsson, Karlstad.

Publik: 3 889.

Gif Sundsvall (4–5–1): Oscar Berglund – Fredric Jonson, Marcus Danielsson, hristian Brink, David Myrestam – Simon Helg (Robert Lundström 81), Kevin Walker, Fredrik Holster (Roger Risholt 78), Ari Freyr Skulason, Emil Forsberg (Daniel Sliper 36) – Johan Eklund.

Mjällby (4–4–2): Mattias Asper – Daniel Ivanovski, Anders Wikström (Robin Cederberg 15), Patrik Rosengren, William Leandersson – Haris Radetinac, Daniel Nilsson, Dominique Kivuvu (Andreas Blomqvist 73), Viktor Agardius (Daniel Nicklasson 66) – Pär Ericsson, Marcus Ekenberg.

TT