”De vill spela som Barcelona”

HIF ska göra det som Real Madrid misslyckades med

FOTBOLL

HELSINGBORG. I dag ska Helsingborg lyckas med det Real Madrid inte gjorde i onsdags: besegra ”Barcelona”.

– Häcken vill spela som Barcelona. Men de tar risker, säger HIF:s scout Reine Almqvist.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
skyttekung Mathias Ranegie leder Häckens interna skytteliga, precis som Leo Messi gör i Barcelona.

I fredags hade Helsingborgs scout och motståndarbevakare Reine Almqvist en videogenomgång med HIF-spelarna om dagens motståndare Häcken, och därefter gick man ut på Olympias gräs och gnuggade strategier mot Hisingens stolthet.

En huvudstrategi för Helsingborg blir att bryta Häckens kortpasningsspel, av allt att döma inte särskilt högt upp i banan, och sedan blixtsnabbt slå om och låta det kvicka anfallsparet Alexander Gerndt/Erik Sundin attackera mot Häckens ensamma mittbackspar.

– Häcken vill spela som Barcelona, kortpassningsspel med höga ytterbackar och två mittbackar som klarar sig själva ganska bra, säger Almqvist.

Stenkoll på Häcken

Han kan sitt Häcken utan och innan efter att ha sett samtliga av deras matcher i år, spelat där själv en gång i tiden och dessutom tränat klubben i tre omgångar.

– Men Häcken tar risker i sitt spel också. De spelar hasard ibland. När de har flyt på det är de grymt bra. Men när de tappar bollen i fel läge så straffas det ganska ofta, säger han.

Så man kan säga att ni ska lyckas med det Real Madrid inte gjorde i onsdags i Champions League-semifinalen?

– Ja, det kan man säga, säger Almqvist med viss ironi vad det verkar.

Ska anfalla centralt

Tränaren Peo Ljung:

– Vi kommer att göra vad vi kan för att ta udden ur deras passningsspel. Utan den tryggheten blir Häcken en annan motståndare. Det är en nyckel i den här matchen, säger Ljung.

Och när HIF erövrat bollen kommer attackerna centralt, till skillnad mot Örebro senast då man försökte sätta sina yttrar i bra lägen.

– De kan vara våra matchvinnare mot Häcken, ler Ljung om Gerndt/Sundin.

Eller ska vi kalla dem Ronaldo och Özil?

ARTIKELN HANDLAR OM