Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nu Khan han bli historisk

Häcken-kaptenen kan bli förste utomnordiske spelaren att lyfta SM-bucklan: ’Viktigt symboliskt’

Glada guldjägare. Mohammed Ali Khan, till höger, kan bli den förste utomnordiske lagkaptenen någonsin att lyfta SM-bucklan. Här skojar lagkamraten Dioh Williams med sin kapten.   Glada guldjägare. Mohammed Ali Khan, till höger, kan bli den förste utomnordiske lagkaptenen någonsin att lyfta SM-bucklan. Här skojar lagkamraten Dioh Williams med sin kapten. Foto: ANDERS WEJROT

GÖTEBORG. Om Häcken blir svenska­ mästare är det inte bara första gången de vinner allsvenskan.

Det blir även första gången en utomnordiskt född lagkapten lyfter SM-bucklan.

– Det är fortfarande viktigt symboliskt att visa att man kan nå lika­ långt inom fotbollen, oavsett om man heter Svensson eller Ali Khan, säger Häckenkaptenen.

Sportbladets Michael Wagner har träffat Mohammed Ali Khan och pratat om integration, drömmar och dansande omklädningsrum.

För att vara i slutet av oktober, med bara tre allsvenska omgångar kvar och ett hägrande första historisk SM-guld inom räckhåll är stämningen väldigt avslappnad på Gothia Park Academy.

– Det har snackats om att nu hamnar trycket på Häcken. Men jag tror inte det här gänget kan känna så eller riktigt är medvetna om vad man förväntas känna i en sådan här situation, säger Mohammed Ali Khan och blickar ut över den moderna kanslibyggnaden där spelarna är på väg in i matsalen för att äta lunch.

”Ingen nervositet”

I eftermiddag kan Häcken återta ledningen i allsvenskan om man vinner mot Kalmar FF.

– Jag märker inte av någon nervositet. Det är samma lekfulla spelare och samma glädje. Det är lite mer uppmärksamhet, men jag tror inte det är någon av oss som känner något negativt av det. Det är bara roligt. Med tanke på den fotboll vi spelat i år ska vi ligga där vi gör.

Mohammed Ali Khan värvades som en tuff, stabil mittback från Västra Frölunda 2009.

Kunde du se den här utvecklingen för dig själv då?

– Att jag skulle var lagkapten och att vi ledde allsvenskan med tre omgångar kvar? Hahah. Knappast. 2009 var jag nästan skadad hela året. Men nu är jag där jag är och nu är det nya drömmar som gäller.

I början av året utsåg tränaren Peter Gerhardsson Jonas Henriksson och Khan till lagkaptener, men när Henriksson gått skadad större delen av säsongen har den 26-årige mittbacken tagit hand om bindeln.

Om Häcken vinner allsvenskan blir du den förste utomnordiske kaptenen som lyfter SM-bucklan.

– Ja, så är det. Jag har också kollat lite på det också. Det är också en dröm att få göra det. Jag är uppväxt i förorten, i Frölunda. Det är fortfarande viktigt symboliskt att visa att man kan nå lika långt inom fotbollen, oavsett om man heter Svensson eller Ali Khan.

Har Häcken lyckats bättre med integrationen än andra lag?

– Det tror jag absolut.

Varför?

– Klubben har haft en öppen attityd och ett stort tålamod med de problem som det innebär ibland med spelare från olika kulturer. I andra klubbar kanske man hade fått nog och sett till att de spelarna hade fått lämna klubben.

– Men med åren har Häcken skapat en miljö där man hittat rätt balans att hantera alla olikheter. Det klarar man inte av att skapa på ett år, sådant tar tid.

– Vi är annorlunda. Vi ser annorlunda ut och vi pratar många olika språk. Vi har ju några spelare som kommer från IFK Göteborg eller andra allsvenska klubbar. Där satt man och stirrade in i en vägg inför matchen. Ingen fick göra något annorlunda.

– I vårt omklädningsrum är det musik från hela världen och folk som dansar. Till och med jag dansar! Det är helt galet och väldigt lättsamt. Det är en tillåtande miljö, precis som vår fotboll. Man får misslyckas, säger Ali Khan.

Drömmer om Blågult

Hans föräldrar flydde från Libanon i mitten av 1980-talet och hamnade hos släkt i Tyskland. Mohammed föddes i Gelsenkirchen men när han var två år flyttade familjen till Sverige.

– Libanons fotbollförbund har hört av sig. De vill att jag spelar i VM-kvalet för Libanon. Både förbundskaptenen Theo Bücker och hans assistenter har ringt mig vid flera tillfällen.

– Jag har bollat med Gerhardsson, som tycker att jag ska vänta.

– Min dröm är inte att spela för Libanon, det är att spela för Sverige. Jag har bott här i 24 år. Mitt namn låter inte svenskt, jag kanske inte har ett typiskt ”svenskt” utseende – men jag känner mig som en svensk.

– Jag tycker jag har gjort en bra säsong, jag är lagkapten. Vi kanske vinner SM-guld. Det vore inte konstigt om jag är aktuell till en januariturné. Jag drömmer om att få ta på mig den gula landslagströjan.

Läget i laget

Lätt träning på Gothia Park Academy på Hisingen i går. Bra skärpa i avslutningsövningar i högt tempo. Martin Ericsson, stel ljumske, avstod kollektiva träningen och satt på motionscykeln.

Skador

Daniel Forsell, skadad, René Makondele avstängd. Martin Ericsson förväntas starta mot Kalmar, trots ljumskproblemen.

Återstående matcher

27 oktober: Kalmar (h). FORM:

1 november: AIK (h). FORM:

4 november: Sundsvall (b). FORM:

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet