Laul: Häcken hade allt i egna händer – nu har de ingenting

FOTBOLL

Om Häcken får möjlighet att radera sex minuter ur deras 72-åriga historia tror jag mig veta vilka de väljer:

Minut 66 till 72 i går mot Kalmar.

Hisingslaget bildades 1940, från början skulle de heta BK Kick men det var upptaget så i stället tog de namn efter en häck strax intill träningsplanen. 72 år senare är bollklubben inblandad i en allsvensk guldstrid för första gången.

Tre omgångar från slutet hade Häcken allt i egna händer.

Två omgångar från slutet har de ingenting i egna händer.

Vad hände egentligen de där minuterna?

Tja, vad hände inte.

Det började med att skyttekungen Waris Majeed sträckte baksidan lår och byttes ut. Sedan svarade David Frölund för årets dråpligaste självmål. Därefter orsakade mittbacken Tom Söderberg en straff och blev frilägesutvisad. Till sist en målvaktstavla av Christoffer Källqvist.

1–0 blev 1–2 på sex minuter.

Grämer sig mer över 1–1 mot Gais

Just Frölund och Källqvist är två av Häckens svagaste kort men förlusten var förstås inte bara deras fel. René Makondele var avstängd och Martin Ericsson klev av efter 25 minuter med ljumskproblem. Plus skadan på Waris Majeed. Utan sådana poängspelare är den hyllade offensiven trubbigare vilket blev uppenbart under de sista tjugo minuternas kvitteringsjakt.

Fanns det också ett inslag av det vi i medierna kallar ”guldfrossa”, ett ord spelarna själva avskyr?

Inte alls, menade tränaren Peter Gerhardsson och lyfte fram hur Häcken dominerade första halvlek (63–37 i bollinnehav).

Det har Gerhardsson förvisso rätt i men en bit in i andra halvlek, efter ungefär en timme, jämnade matchbilden ut sig. Häcken blev försiktigare i sitt normalt så aggressiva återerövringsspel, tog ett steg tillbaka i stället för att kliva på. Ett positionsspelande Kalmar hade så långt inte lyckats slå tre passningar i rad inom laget men fick nu mer tid med bollen och därmed fler och längre anfall.

– Jag kände att Häcken började bli fega. De ville bara ha segern, tre poäng. Då är det lätt att man bara börjar bevaka vilket jag tycker att de gjorde, sa Henrik Rydström.

Det är för tidigt att slå fast vad förlusten innebär men om Malmö och/eller Elfsborg tar sina poäng kommer 1–2 mot Kalmar bli ihågkommen som matchen då Häcken tappade guldet. Även om tränare Gerhardsson efteråt hävdade att han grämer sig ännu mer över 0–0 i premiären mot Gais.

– Fan, Waris hade ett friläge efter tre minuter som han missade, sa Gerhardsson.

Makondele tillbaka mot AIK

Waris chans i all ära, högerbacken David Frölunds självmål har potential att bli betydligt mer symboliskt. Under fotbolls-EM i somras blev landslagets högerback Mikael Lustig ”håll en stolpe” med hela svenska folket. På Hisingen pratas nu om kampanjen ”Håll dig borta från stolpen, Frölund”.

Skämt åsido.

Det kom 5 563 personer till Rambergsvallen vilket är en bra siffra för Häcken. Allra mest knökat var det på sektion G där den stadigt växande klacken står. Det väntas ännu fler på torsdag mot AIK i en match där oavgjort kan innebära att båda lagen är borta från guldet. Då är Makondele tillbaka, förmodligen även Ericsson och Majeed.

Den 28:e omgången är inte färdigspelad ännu, AIK går på i dag, Elfsborg i morgon men känslan är att Malmö har greppet om Lennart Johanssons pokal. De möter dessutom Örebro hemma på torsdag och jag kan inte tänka mig annat än att MFF står på 58 poäng och har en bra målskillnad inför sista omgången.