”Min koppling till Hammarby kommer alltid att finnas där”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Han var anfallsstjärna i Hammarby, egna barnen är Bajenfantaster och han har tackat nej till tränaruppdraget i klubben vid flera tillfällen.

– Det är inte otänkbart att jag skickar några sms till en del Hammarbyvänner om vi vinner, säger Häckentränaren Peter Gerhardsson, 55.

Tele2 Arena är utsåld och 30 600 åskådare på plats när Hammarby möter Häcken.

Men en av gästerna befinner sig på "fel" sida så mycket man bara kan göra.

– Min koppling till Hammarby kommer alltid att finnas där, men det är inget som jag bryr mig om när vi spelar mot dem. Då är det en av vilken match som helst som jag vill vinna, säger Peter Gerhardsson.

På 1980-talet gjorde Gerhardsson 49 mål i allsvenskan för Hammarby och laget blev SM-tvåa 1982 (efter finalförlust mot IFK Göteborg).

Barnen håller på Bajen

Flera av spelarna från då träffas regelbundet varje år och Gerhardssons vuxna barn, Emma och Andreas, är Bajensupportrar.

– De har alltid hållit på Hammarby. Båda är födda på Södersjukhuset och min son bor ju Götgatspuckeln på Söder. De går säkert med i någon parad innan matchen.

– De har hejat på Häcken i allsvenskan fram tills i år... Men Emmas pojkvän håller fortfarande på Häcken, säger Gerhardsson med ett skratt.

Hisingsklubbens tränare har inga problem om att tala om hans uppenbara kopplingar till Hammarby – fram till en viss gräns.

Det var ingen välbevarad hemlighet och det har skrivits om det i omgångar om hur Hammarby har försökt få Gerhardsson som tränare.

”En bit av hjärtat”

Varför tackade du nej på förfrågningarna från Hammarby 2011 och 2013?

– Jag har inga kommentarer kring sådant som varit. Det finns en anledning till att jag är tränare i Häcken och att Hammarby har Nanne Bergstrand, säger han kort.

Du har ändå sagt att du hoppats på att någon gång i framtiden kunna återvända till Hammarby. Känner du så fortfarande?

– Om man är länge i en klubb och känner många människor där så kommer ju alltid en bit av ditt hjärta finnas där. Men det är inte säkert att det passar att bli tränare där.

– I nuläget har jag 1,5 år kvar på kontraktet med Häcken. Det är fantastiskt att få jobba med fotboll på den här nivån och det hoppas jag kunna fortsätta med. Var det blir är omöjligt att säga, menar Gerhardsson som är inne på sin sjunde säsong i Häcken.

– Alla vill komma högst upp, men det är svårt att vinna allsvenskan. Jag trivs väldigt bra och utvecklas hela tiden med det ledarteamet vi har. Häcken har bra förutsättningar och jag känner att vi har chansen att utmana de större klubbarna.

FAKTA

Gerhardssons starka Hammarbyband

Spelarkarriären

Gjorde tio säsonger i Hammarby, 1978-1987, och svarade för 49 mål i allsvenskan. Var mycket delaktig i klubbens första Stora silver, 1982.

Kompisgänget

Dåtidens Bajenspelare bildade en kamratförening 1986 där medlemmarna sparar 300 kronor i månaden, träffas flera gånger årligen och gör en gemensam resa. Några av medlemmarna är Peter Gerhardsson, Peppe Holmberg, Ulf Eriksson, Billy Ohlsson och Klas Johansson.

Barnen

Vuxna barnen Emma och Andreas är båda födda på Södersjukhuset och blev Hammarbyare med modersmjölken. Gerhardsson har även en tvåårig son – som dock växer upp i Göteborg.

Värvningsförsöken

Både 2011 och 2013 var Hammarby intresserade av att locka till sig Peter Gerhardsson som tränare. Men det blev i stället Gregg Berhalter och sedan Nanne Bergstrand som tog över Hammarby.