Häckens ilska: Retar mig fruktansvärt

FOTBOLL

Göteborg/Stockholm. Häcken och Djurgården tog sina första allsvenska poäng för året via 1-1 på Gamla Ullevi.

Men Häckens tränare Peter Gerhardsson var upprörd över en utebliven straff i slutminuterna.

– Det är solklart, säger Gerhardsson.

Både Häcken och Djurgården kom poänglösa in till lagens möte. Och den första halvleken gav en hel del ledtrådar till varför. I en chansfattig och temposvag halvlek hade Martin Ericsson den enda riktiga målchansen och Häckens omtalade nyförvärv, Diego Lugano, fick en lugn debuthalvlek.

Djurgårdens mardröm målade

Men i andra halvlek var det ändå Djurgården som kopplade greppet om matchen. "Basketnyförvärvet" Nyasha Mushekwi vände snyggt bort Jasmin Sudic i Häckenförsvaret och placerade in 1-0 med vänsterfoten i den 58:e minuten.

Men Häcken hade ett trumfkort att spela ut mot Djurgården. Rene Makondele är kanske den forward som trivs allra bäst mot Stockholmslaget. Inför matchen hade han gjort nio mål på 18 allsvenska möten lagen emellan och sju av dem hade kommit på hemmaplan.

Peter Gerhardsson bytte in honom i den 60:e minuten och Häckenanfallaren behövde inte ens två minuter innan han skallade in 1-1 efter att själv ha dragit upp anfallet.

”Det är solklart”

Det blev också slutresultatet. Men Häcken menade att de borde fått chansen att skjuta hem tre pinnar från straffpunkten på övertid.

Det var Dardan Rexhepi som ryckte loss i ett friläge och Emil Bergström som tacklade Rexhepi sent. Rexhepi valde att försöka stå och snubblade iväg ett avslut som misslyckades helt.

Häcken-bänken och spelarna var rasande efter domslutet. Assisterande tränaren Christian Lundström visades upp på läktaren och när Peter Gerhardsson fick se situationen efter matchen var han också upprörd.

– När jag ser det live så ser det ut som en solklar straff, sen när man ser den på bilderna ser man att det är det, säger han och fortsätter:

– Det som retar mig fruktansvärt är att domarna är ute innan och pratar om det stora fokuset är att de inte ska filmar. När Dardan inte filmar utan försöker stå, men hindras, så blåser man inte.

"Kommer aldrig betala"

Du såg det också Pelle, säger Peter Gerhardsson på presskonferensen?

– Nä, nä,..

Okej, vad säger Pelle Olsson om straffsituationen då?

– Nu har jag inte sett den på tv. Men det kändes som att det hade kunnat bli straff. Vi hade marginalerna med oss i den situationen.

Efter presskonferensen fortsatte sedan Peter Gerhardsson kritisera domarna.

– Jag har en sak till som jag tycker. Det är när min assisterande Christian Lundström bli uppvisad på läktaren. Alla reagerar, han råkar sparka ner en vattenflaska så blir han uppvisad på läktaren. Att man inte kan förstå en situation, säger han och fortsätter:

– De 5 000 som blir i böter kan alla se sig i skyn efter. Jag kommer aldrig att betala dom, jag kommer att driva det till EU-domstol om man ska betala dom.

Ödmjuk domare

Domaren Markus Strömbergsson är ödmjuk efteråt:

– Jag behöver se situationen från en annan vinkel, för uppenbarligen finns det folk som inte håller med mig. Jag har bara min livebild, mitt frimärke där och då. Det är inget facit, men det är det som jag bedömer på.

– Skulle det visa sig att det var ett misstag så är jag den första att erkänna det. Det har jag sagt till Christian Lundström också.

Strömbergsson vill inte kommentera Gerhardssons utspel om böter, men för fjärdedomaren Alexander Pavlovic var beslutet riktigt.

– Han sparkar på vattenflaskan, och för oss funkar det inte att göra så. Enligt regelverket innebär olämpligt uppträdande utvisning, säger Pavlovic.

FAKTA

Matchbetyg:

HÄCKEN

26. Peter Abrahamsson

--

6. David Frölund

2. Diego Lugano

3. Jasmin Sudic

19. Leonardo Zuta

---

22. Samuel Gustafson

12.  Mohammed Abubakari (78)

7. Simon Gustafson

---

21. Nasiru Mohammed (87)

9. Dardan Rexhepi

14. Martin Ericsson (61)

Avbytare:

24. René Makondele (61)

8. Ivo Pekalski (78)

16. Joakim Olausson (87)

DJURGÅRDEN

Kenneth Höie

Tim Björkström

Emil Bergström

Omar Colley

Jesper Arvidsson (88)

Kerim Mrabti

Alexander Faltsetas

Kevin Walker (71)

Daniel Berntsen

Sebastian Andersson (78)

Nyasha Mushekwi

Avbytare:

Jesper Karlström (71)

Sam Johnson (78)

Elliot Käck (88)

Jury: Petra Thorén och Oskar Månsson, Gamla Ullevi

Matchfakta:

Häcken–Djurgården 1–1 (0–0)

0–1 Nyasha Mushekwi (58), 1–1 René Makondele (62).

Varningar:

Häcken: Simon Gustafson, Samuel Gustafson. Djurgården: Daniel Berntsen, Emil Bergström.

Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.

Publik: 3 417.