– Jag följer inte fotboll

Rami Shaaban om lojaliteten till sonen och spel i Bajen...

Foto: LOTTE FERNVALL
FOTBOLL

Får vi presentera Hammarbys senaste nyförvärv:

För några år sedan stod han i AIK-klacken, några år senare i Djurgårdsklacken.

– Jag har ingen sån lojalitet som fansen har, säger Rami Shaaban.

De senaste dagarna har Rami Shaaban tränat på egen hand runt Nyckelviken i Nacka. När han i går tog på Hammarbytröjan för första gången var han lättad.

– Det känns som att jag är hemma nu, jag hade inte skrivit på för fem år annars. Självklart ser detta ut att bli min sista klubbadress och det har jag inget emot. Nu har jag ju jobb i fem år.

”Handlar om jobb”

Shaaban säger ”jobb”.

Landslagsmålvakten beskriver inte Hammarby som en favoritklubb eller allsvenskan som en passande liga för att komma närmre en EM-plats – allt är ett tryggt arbete.

– Jag är inte fotbollsintresserad på det sättet. Jag kollar inte på fotboll, jag följer inte fotboll. Eller hockey. Eller nånting. För mig handlar det om att komma hem till Stockholm och jobba.

Var ligger lojaliteterna?

– Hos min son som bor här. Bara hos honom.

Så du är inte fotbollsintresserad: skulle du lika gärna kunna ha sysslat med aktier?

– Ungefär så är det. Jag har alltid varit sån. Du kan jämföra med någon som sitter och snickrar hela dagarna, vill han komma hem och snickra? Jag spelar fotboll på jobbet och vill då inte komma hem och kolla.

Stått i alla klackar

Shaabans val av klubbar skvallrar om ointresset. I Stockholm är rivaliteten stor mellan de tre allsvenska lagen, men Hammarbys nya affischnamn har stått i mål för Djurgården och från läktaren hejat på AIK.

– Skit samma. Jag har stått i Djurgårdsklacken, i Hammarbyklacken och i AIK-klacken. Om jag har en grupp vänner som är AIK:are så har jag gått med dom, men jag kan också gå med vänner som är Djurgårdare.

Hur får du ihop det?

– Jag har ingen sån lojalitet som fansen har, även om de också är otroligt viktiga för klubben. Jag säger inte att det ena är rätt och det andra fel, folk är annorlunda, men det är så här jag är.

Så du kommer aldrig tatuera in Hammarbys klubbmärket?

– Nej, jag har ingen tatuering och kommer aldrig skaffa en.

FAKTA

Rami Shaaban

Ålder: 32 år. Nationalitet: Svenskt och egyptiskt medborgarskap. Klubbar: Saltsjöbadens IF (94–95), Al-Zamalek (-95), Thadosman (95–96), Nacka FF (97–99), Djurgården (00–02), Arsenal (02–04) West Ham United (-04), Brighton (04–05), Fredrikstad (06–08), Hammarby IF (08-) Meriter: 14 A-landskamper. SM-guld och Cupguld 2002 med Djurgården. Norsk cupmästare 2006.