Laul: Is i magen – det tjänade Hammarby på

FOTBOLL

Rami Shaaban-affären är ett bra exempel på hur en modern fotbollsövergång går till.

Det handlar inte om någon cirkus, den sköts inte av klantskallar – det är business och den här gången tjänade Hammarby ett par miljoner på att ha is i magen.

Sportbladet var affären på spåren i ett tidigt skede. I en artikel daterad 30:e november avslöjas såväl att Hammarby lagt ett bud som nobbats, som att ett nytt bud förbereds.

– Våra tränare har gjort bedömningen att de gärna ser Rami mellan stolparna på Söderstadion nästa år. Sedan är det upp till oss att få ihop det ekonomiskt, sa VD:n Henrik Appelqvist.

En knapp vecka senare togs nästa avgörande steg. Under ett hemligt möte på hotell Anglais i Stockholm träffas Shaabans agent Martin Dahlin och Hammarbys förhandlingschef Thomas Andersson för att slutförhandla om målvaktens personliga villkor. Det är tisdag 4 december och diskussionerna har redan pågått ett tag. Anderssons trumfkort är att Shaaban vill till Stockholm av familjeskäl, medan Dahlin vet att Hammarby hellre än något annat vill ro denna prestigevärvning i land.

Parterna enas, enligt Sportbladets uppgifter, om ett femårskontrakt med en lön kring 100 000 kronor i månaden samt en sign on-bonus på 7,5 miljoner kronor som betalas ut i omgångar. Full utbetalning utgår alltså först när Shaaban stannat kontraktstiden ut. Finansieringen garanteras delvis av förmögna personer med Hammarbyhjärta.

Den långa väntan väcker frustration

Från och med nu är affären en kamp mellan Hammarby och Fredrikstad som kräver sex miljoner kronor – Bajen avvaktar och ligger kvar på 2,5.

Den långa väntan utan att något händer väcker frustration, inte bara bland supportrarna, utan även hos Rami som i ett mediautspel undrar vad det är frågan om.

Hammarby väntar ut det internationella transferfönstret för att se vilka spelare som försvinner, och när det står klart att det ”bara” blir Sebastian Eguren – en spelare man inte anser sig behöva ersätta – går Bajen till attack.

Shaabans kontrakt med Fredrikstad går ut efter säsongen 2008 och att hans prislapp sjunker för varje dag är norrmännen väl medvetna om. De står ändå på sig längre än vad Hammarby räknat med. Slutförhandlingarna förs delvis via massmedia och prislappen landar slutligen på fyra miljoner kronor.

Hammarby fick två miljoners ”rabatt”, men lyckades inte med sin andra målsättning – att få allt klart innan träningslägret i Los Angeles. Men att Shaaban ansluter fyra dagar senare kan nog tränaren Tony Gustavsson leva med. Faktum är att ” de sista detaljerna” verkligen gjordes klart under måndagskvällen – nämligen hur försäkringen ska se ut vid händelse av att Rami Shaaban skadas.