... och Bajens nye vd lovar högre löner

”De ska inte flytta till Norge eller Danmark”

FOTBOLL

Hammarbys nye vd är Michael Andersson.

Han lär bli populär bland spelarna – målsättningen är att höja deras löner.

– De ska inte flytta till Norge eller Danmark, säger Andersson, 48.

Michael Andersson är ny vd i Hammarby.

Henrik Appelqvist ut – gamle Bajen-profilen ”Micke” Andersson in. Andersson slutar därmed som expertkommentator för allsvenska matcher på PPV.

Sportbladet satt ner med honom på Årsta IP strax efter gårdagens presskonferens.

Omöjligt att tacka nej

– Känslomässigt behövdes inte lång betänketid. Sedan var jag givetvis tvungen att diskutera med familjen. Men förfrågan var så intressant att det nästan var omöjligt att tacka nej. Det känns oerhört intressant och spännande, säger ”Micke”.

Du har varit i många olika klubbar i flera olika roller (Blåvitt, MFF, Djurgården, IFK Norrköping) – men är det Bajen som är ”din” klubb?

– Jag spelade ju här i tolv år, naturligtvis har jag ett oerhört starkt Hammarbyhjärta. Sedan har jag varit i andra klubbar och miljöer, där jag har gjort erfarenheter.

När ni har arenan på plats ska ni mäta er med Skandinaviens bästa klubbar, sa du på presskonferensen. Det där har man hört ett par gånger från diverse klubbar, men det är ingen som riktigt når dit.

– Nä, det är en tuff resa. Man måste ha bra sportslig och ekonomisk utveckling. Alla skandinaviska klubbar står inför samma dilemma; vi får inte behålla våra spelare hur länge som helst. Vår ambition ska vara att behålla dem ett par år längre och få bättre betalt när de lämnar till större ligor. Men de ska inte flytta till Norge och Danmark av skatteskäl.

Arenan viktig

Hur kan ni förhindra det?

– Vi måste skapa ekonomiska muskler. Där har nya arenan en stor betydelse. Med hjälp av arenan och ökade intäkter ska vi skapa de förutsättningarna.

Att Michael Andersson kliver in som VD innebär alltså ett lönelyft för spelarna?

– (skratt) Nä, inte alls. Men den dagen vi har de musklerna kanske det innebär det. Till att börja med handlar det om att skapa förutsättningarna och det kommer naturligtvis att ta tid.

Du är räknenisse nu för tiden men till sist en fotbollsfråga; vem är Hammarbys bäste målvakt?

– Det tror jag nog att Tony klarar att ta beslut om, det är ingen fråga för mig. Naturligtvis kan man tycka att det är ett fegt svar men det är i dagsläget inte min arbetsuppgift. Jag skulle också kunna säga att båda är duktiga, men att jag inte kan avgöra vem som är bäst.