Var nära kollapsa

Tony fick ta hjälp för att inte gå in i väggen

FOTBOLL

De egna orimliga kraven höll på att knäcka Hammarbys tränare Tony Gustavsson.

Han tvingades ta professionell hjälp för att bromsa sig själv.

– Hade det fortsatt på samma sätt hade jag inte orkat länge till, säger Gustavsson till Sportbladet.

Foto: FOTO: LOTTE FERNVALL
Tony redo för derby Hammarbys tränare Tony Gustafsson berättar i en exklusiv intervju med Sportbladet om att han var nära att bränna ut sig fjol. Hade det fortsatt utan att han fått hjälp hade han slutat.

Tony Gustavsson tog över som högste ansvarige tränare i Hammarby inför förra säsongen. Han förde sedan laget till en sjätteplats. Ett bra debutresultat för den nye, välutbildade doldisen. Men vad som inte är känt är att Tony Gustavsson samtidigt gick en kamp mot sin egen prestationsångest.

– Den arbetsbelastning jag hade ihop med min ambition var inte bra i fjol. Hade det fortsatt så hade jag löpt en väldigt, väldigt stor risk att inte orka i det långa loppet, säger Gustavsson.

Ingen av-på-knapp

Han förklarar vidare:

– Det finns ingen på- eller avknapp i det här jobbet. Det är en gråzon mellan fritid och jobb. Som ung och ambitiös i en chefsposition måste du lära dig att hitta en bra balans i livet.

Spelarna märkte allt eftersom vad det var som pågick.

– Tony älskar verkligen sitt jobb, men jag hoppas att han inte går in i väggen och bränner ut sig, säger Lolo Chanko.

Blev mentalt sliten

Fjolårssäsongen gick mot sitt slut och Tony Gustavsson blev allt mer mentalt sliten.

– Det gäller att hitta sina öar där man kan samla energi. En viktig sådan ö för mig är hon som sitter och låter där borta, säger Tony och pekar mot en trappa där det sitter en liten tjej och sjunger.

– Mina barn ger mig oerhört mycket energi och får mig att tvinga mig själv att låta bli att tänka på jobbet ibland.

”Mattas av”

Inför den här säsongen lättade bördan från Tony Gustavssons axlar då Lasse Eriksson kom till klubben och tog över en stor del av hans arbetsuppgifter.

– Man kan inte ligga i toppen jämt, man mattas av efter ett tag. Jag är jätteglad över att min arbetsbeskrivning förändrades.

”Har mer energi”

Numera jobbar Tony Gustavsson ihop med en individuell coach.

– Jag måste fortfarande jobba med detta dagligen, vi pratar mycket om att hitta en sund balans i livet.

Även om det fortfarande finns spår efter raketkarriärens negativa konsekvenser så är det en mer avslappnad Hammarbytränare som i kväll möter Djurgården i derbyt på Råsunda. Och förändringen har inte gått spelartruppen obemärkt förbi.

– Jag har faktiskt fått reaktioner från spelarna; de tycker att jag är mer mentalt närvarande nu än i fjol. Och jag känner själv att jag har mer energi att ge.

FAKTA

Utbrända tränare

OLLE NORDIN

Tog över AIK 2001 och laget slutade trea i allsvenskan. Drabbades av utbrändhet i början av 2002. ”Jag jobbade kopiöst mycket och blev totalt utmattad. Trött helt enkelt. Det blev ohållbart. Jag sov i flera dygn.” har han berättat för Sportbladet.

SÖREN CRATZ

Gick in i väggen när han tränade Degerfors i mitten av 90-talet.

HÅKAN ERICSON

Åbys son, som tränade Nacka i början av 90-talet, drabbades av utbrändhet.

PER-MATHIAS HÖGMO

Rosenborgs tränare Jobbade för hårt under 2006 och sjukskrev sig i två månader. Har inte kommit tillbaka till tränaryrket sedan dess.