Backkrisen blev ett lyft för Hammarby

Vände mot MFF

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

En forward och två mittfältare i backlinjen. Underläge med 2–0 på bortaplan mot Malmö FF. Då spelar Hammarby mästarfotboll.

– Det här var den bästa bortamatchen vi har gjort under min tid som Hammarbytränare, säger Tony Gustavsson efter segern med 3–2 i åttondelsfinalen i Svenska cupen mot Malmö FF.

Sällan har ordet skadekris beskrivit en situation bättre. Eller sämre. För Hammarby saknade Klebér Saarenpää, Emil Johansson, Suleyman Sleyman, David Johansson inför matchen mot Malmö FF. Sedan gick Christian Traoré sönder på uppvärmningen. Lägg till att Claudio Dadomo, använd som vänsterback vid ett antal tillfällen inte är kvar i klubben, så är det lätt att förstå att Tony Gustavsson var tvungen att tänka till rejält för att få ihop en backlinje.

Offensiv ända bakifrån

Han gick på den "ryska linjen" och satsade offensivt redan i försvarsbygget.

– Simon Helg spelade vänsterback, Mikkel Jensen mittback och Harris Laitinen högerback. Den enda backspelaren vi hade från start var José Monteiro som mittback bredvid Mikkel, säger Gustavsson till sportbladet.se.

Det började sisådär. Åtminstone målmässigt. Efter 17 minuter gjorde Labinot Harbuzi 1–0 till Malmö FF och i 39:e minuten kom 2–0 genom Jonatan Johansson. I samma ögonblick kände Simon Helg av vissa problem i baksidan.

– Vi ville ha en vänsterfot där så vi satte in Alagie Sosseh, en forward, som vänsterback, säger Gustavsson.

Två mål av Paulinho

Trots dessa förutsättningar spelade Hammarby riktigt bra fotboll och en reducering i slutet av första halvlek av Paulinho Guara gav hopp. I andra halvlek vände Hammarby på steken när först Petter Andersson kvitterade innan Paulinho gjorde segermålet.

– Vi dominerade matchen fullständigt med vårat passningsspel och som så ofta förr den här säsongen tog motståndarna fullständigt slut sista 30 minuterna. Det var närmare 4–2 eller 5–2 än en kvittering, säger Tony Gustavsson.

Den offensiva backlinjen var en succé?

– Vi har analyserat varför vi har varit så mycket sämre på bortaplan jämfört med på Söderstadion och det beror på att anfallsspelet har varit för svagt. Mycket handlar om att hitta samma spel som på Söderstadion och i dag gjorde vi det.

Skadekrisen, eller vad det nu ska kallas, fortsätter för Hammarby. På onsdag väntar allsvenska omstarten och Halmstads BK på bortaplan och Hammarby räknar inte med att få tillbaka någon av sina skadade spelare.

– Dessutom är José Monteiro avstängd. Den ende backspelaren vi har kvar, säger Gustavsson och skrattar.

Det blir inte lätt för Janne (Andersson, tränare i Halmstad) att lista ut vilket lag ni kommer med?

– (Skratt). Nä, han får nog svårt att göra det.

Exakt när de skadade spelarna kommer tillbaka är inte klart, men det tycks inte oroa Hammarby eller Tony Gustavsson.

– Man måste leva i nuet i den här sporten. Se vilka spelar man har tillgängliga och sedan ta ut bästa laget därifrån. Sedan när de andra spelarna kommer tillbaka får de visa att de ska ha tillbaka sin plats.

FAKTA

Resultat i Svenska cupens åttondelsfinaler på lördagen.

Malmö FF - Hammarby 2–3

Enköping - Sirius 4–1

IFK Göteborg - Ljungskile 1–0

Kalmar FF - Degerfors 6–1

Karlslund - Norrköping 0–3

ARTIKELN HANDLAR OM