Hammarby kan offra trotjänaren

Låst läge i förhandlingarna med Suleyman Sleyman: Just nu jobbar vi vidare med andra alternativ

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Suleyman Sleyman.
FOTBOLL

Han kom till Hammarby 1998 och är en kultspelare för fansen.

Nu kan Suleyman Sleyman, 28, ha gjort sin sista match i Bajen.

Förhandlingarna om en fortsättning har strandat.

– Som läget är just nu jobbar vi vidare med andra alternativ, säger Lasse Eriksson, fotbollschef i Hammarby.

Suleyman Sleyman är en ikon i Hammarby. Han kom till klubben, från Södertälje-laget Syrianska, inför säsongen 1998 och har totalt gjort över 140 allsvenska matcher för klubben.

En trotjänare, publikfavorit och lojal lagspelare som uppskattats av fansen.

Men matchen mot IFK Norrköping i söndags (2–5, förlust) kan ha varit ”Sulans” sista i Hammarby.

Låsta förhandlingar

Kontraktet går ut sista december – och förhandlingarna om en fortsättning har strandat och inga nya möten är inplanerade.

– Vi inledde diskussioner i somras och har haft samtal även under hösten. Men just nu händer ingenting, säger Lasse Eriksson till sportbladet.se.

Så just nu förhandlar ni inte ens?

– Nej, det stämmer.

Vill ni behålla Sleyman?

– Alltså....vi har gett han två förslag som inte accepterats och det beror på olika faktorer. Där är vi nu. Just nu är vi inte överens, så är det.

Kan du berätta varör? Handlar det om ersättning eller om kontraktslängden?

– Vi diskuterar inte innehållet i förslagen.

Särbehandlar man en ikon och trotjänare som ”Sulan” i ett sånt här läge? Han har ju trots allt varit i Hammarby sedan 1998.

– Jo, det är klart vi ska tänka på det. Vi har ju faktiskt gjort undantag med ”Sulan”, hans senaste kontrakt var bara på ett år. Normalt vill vi ju teckna längre kontrakt med våra spelare. Det får inte bli för känslosamt, men självklart ska vi ta hänsyn till hans lojalitet och att han varit Hammarby trogen i så många år.

Planerar för avsked

Hur påverkar det förhandlingarna att Sleyman till och från varit petad den här säsongen? Är ni nöjda med hans säsong 2008?

– Det är ett helhetspussel. Han har gjort otroligt mycket för den här klubben. Vi tänker också på hur han är vid sidan av planen och att han står upp för klubben när det blåser. Vi väger inte bara in hans insatser på planen i år.

Hur stort tålamod har Hammarby? Hur länge kan ni avvakta?

– Som läget är nu måste vi planera för att han inte är kvar. Jag har känslan av att ”Sulan” vill utomlands när transferfönstret öppnar i januari. Det är i alla fall något han antytt.

– Men jag vill betona att vi inte helt gett upp, vi tror fortfarande vi kan hitta en lösning. Men vi kan inte sitta och vänta, vi måste gå vidare med andra alternativ.

Hammarby uppges vara intresserade av förre Bajen-backen Patrik Gerrbrand, 27, nu i norska Fredrikstad och Gefles mittback Anders Vikström.

Har ni inlett förhandlingar med någon av dem?

– Inga kommentarer, säger Lasse Eriksson.

”Vet inte vad som händer”

Suleyman Sleyman, som i år har startat 16 av 30 allsvenska matcher och i höstas gjorde sitt enda (!) seriemål för Hammarby (2–2-kvitteringen mot AIK i derbyt), erkänner själv att läget är låst.

– Just nu vet jag inte vad som händer. Men jag vill fortsätta på den här nivån och känner att kroppen håller, säger han till sportbladet.se.

Vill du vara kvar i Hammarby?

– Vi har ju träffats några gånger. Men vi måste som sagt komma överens också.

Är du besviken på Hammarby att ni inte nått en lösning?

– Jag är inte besviken på Hammarby, men jag är lite besviken att vi inte har kunnat komma överens. Men man hoppas ju att de tänker på att jag i alla fall gjort elva år i klubben...jag både tror och hoppas att det här är ett annat läge för Hammarby än om de förhandlar med en spelare som spelat ett eller två år i klubben.

Har du några andra anbud?

– Det är inget jag vill berätta.

Hur bråttom är det för dig?

– Det är klart det är bra att få trygghet i vad man ska göra, man vil ju veta om man har nåt jobb att gå till när säsongen börjar.

Utlandet?

– Det är ju varje fotbollsspelares dröm, att nån gång få livnära sig på det här. Men det ska vara ett utmanande sportsligt alternativ, och bra ekonomiskt, för att jag ska vara intresserad.

Skulle det inte kännas bittert att inte spela i Hammarby 2009?

– Jag älskar Hammarby och fansen och har blivit hammarbyare under de här elva åren. Det har varit en fantastisk tid. Men i en förhandling är man alltid två parter och just nu är vi inte överens.

Fotnot: Hammarby har kontrakt med samtliga spelare utom Suleyman Sleyman och BP-lånet Olof Guterstam över 2009.

FAKTA

"Sulans" allsvenska karriär i Hammarby – år för år

1998: 8 matcher 0 mål

1999: 3 matcher 0 mål

2000: 5 matcher 0 mål

2001: 21 matcher 0 mål

2002: 21 matcher 0 mål

2003: 20 matcher 0 mål

2004: 18 matcher 0 mål

2005: 21 matcher 0 mål

2006: 4 matcher 0 mål

2007: 23 matcher 0 mål

2008: 21 matcher 1 mål

Källa: Hammarbyfotboll.se