Prislappen: 18 miljoner

Shaaban-köpet i hamn: ”En av de dyraste affärerna någonsin”

Rami skålar för lönen.
FOTBOLL

Väntan är över: Rami Shaaban är i Stockholm för att presenteras som Hammarbys nyförvärv.

Enligt uppgifter till Sportbladet får klubben betala totalt 18 miljoner kronor.

– En av de dyraste affärerna i allsvenskan någonsin, säger informationschefen Urban Rybrink.

Hammarbys senaste tillskott är ingen skräll: Rami Shaaban byter Fredrikstad mot Stockholm, rödvitt mot grönvitt.

Mer överaskande är landslagsmålvaktens prislapp.

Enligt uppgifter till Sportbladet krävde Fredrikstad först sex miljoner för sin svenske målvakt, men Hammarby erbjöd bara två och en halv. Till slut möttes de på mitten, strax över fyra miljoner.

Har fått hjälp utifrån

Men affären slutar inte där. Hammarby ska också betala Shaaban en sign on-bonus på åtta miljoner och en lön på runt 100 000 kronor i månaden. Totalt ger klubben 18 miljoner för ett femårskontrakt.

Stora pengar, men hjälp kommer utifrån.

– Det finns intresse av att investera i Hammarby snarare än i enskilda spelare. Det gäller även Shaaban. Det är inte så att vi har raggat ihop ett särskilt belopp för att eventuellt kunna värva honom, säger Jan Friedman, ordförande i Hammarby Fotboll.

Hammarby har inget riskkapitalbolag, men privatpersoner skjuter till pengar. Stödet är inte riktat mot specifika spelarinköp utan mot hela klubben.

Därför kan inga enskilda personer pekas ut bakom Shaabanaffären, hans tröja kommer inte att specialsponsras.

– Just den här rekryteringe n, om den genomförs, har inget stort andrahandsvärde eftersom vi i sådana fall räknar med att Shaaban stannar i Hammarby under många år, säger Friedman.

Vill inte diskutera

Hammarbys manager Lasse Eriksson vet vilka som investerar sina miljoner i klubben.

– Personer som har överskott på pengar. Det är inte folk som vill tjäna pengar utan de som har en kombination av hjärta och hjärna, säger han.

När Sportbladet når Rami Shaaban sent i går vill han varken diskutera summor eller kontrakt.

– Det är bäst så för alla parter. Har varit så många turer fram och tillbaka. Därför är det bättre att vänta och se vad som händer, meddelar han.

FAKTA

Rami Shaaban

Position: Målvakt. Född: 750630. A-landskamper: 13. Landslagsdebut: 25/5 2006. Tidigare klubbar: Saltsjöbadens IF, Al-Zamalek, Thadosman, Nacka FF, Djurgården, Värtans IK, Arsenal, West Ham, Brighton, Fredrikstad.