Ska rädda ekonomin med riskkapitalbolag

FOTBOLL

Ekonomin är så ansträngd att Hammarby inte kan värva för tillfället.

Sportbladet kan avslöja att den nya riskkapitalsatsningen ska sjösättas inom kort.

– Vi jobbar för högtryck, säger Hans-Olov Öberg, en av initiativtagarna till projektet.

Hammarby presenterade nyligen sitt bokslut för 2008 och siffrorna var oroande. Klubben redovisade visserligen ett positivt resultat på 1,2 miljoner kronor men det är enbart tack vare spelarförsäljningar. Driftresultatet uppgick till minus 18 miljoner kronor och Hammarby måste spara.

– Det är tufft och för tillfället måste vi vara försiktiga för alla kostnader, det gäller allt från kontorsmaterial till administrativa tjänster och naturligtvis också det sportsliga. Vi kan inte garantera att vi kan ta ytterligare förstärkningar för tillfället. Men vi försöker hitta lösningar så att vi kan göra något framöver, säger Hammarbys vd Michael Andersson.

Ska betala tillbaka

Än så länge har Hammarby inga externa finansiärer att ta hjälp av. De 13 miljonerna från den tidigare lösningen, riskkapitallånet ”Transferkorgen”, ska betalas tillbaka i april och kan inte användas till nyförvärv.

Men ett nytt riskkapitalbolag är nära förestående.

– Jag skulle vara förvånad om vi med nuvarande tempo inte är i mål inom ett halvår. Men som du förstår har vi väsentligt högre ambitioner än så. Vi jobbar ju för högtryck med att få de legala detaljerna och duktigt folk på plats. Helst skulle vi vilja ha bolaget på plats när första transferkorgsutbetalningen görs. Av lätt insedda skäl, säger Hans-Olov Öberg.

Ska vara tydligt

Vad skiljer den här satsningen från Transferkorgen?

– Till skillnad från Transferkorgen, som i praktiken var ett lån, handlar det här projektet snarare om att bli medinvesterare när klubben behöver hjälp. Det här kommer att ligga helt utanför klubben och inte vara sammanblandat med klubbens finanser. Det är viktigt att det inte uppstår jävsituationer och att gränsen mellan klubb och investerare är tydlig, säger Hans-Olov Öberg.

Fans kan vara med

En investeringsgräns är inte satt i dagsläget, men Hans-Olov Öberg lovar att även vanliga fans kommer att få chansen att bidra.

– Det är möjligt att beloppsgränsen blir något lägre än de 100 000 som gällde i transferkorgen. Men även vanliga fans får chansen att vara med genom ett medlemskap i föreningen ”Söderkisar”. Där är lägsta beloppsgränsen 1 000 kronor och de drog ändå in 800 000 till Transferkorgen.

Målskytt| Hammarby har gjort hälften av sina mål under försäsongen på frispark. Enligt tränaren Tony Gustafsson är det ingen slump. Här skjuter ”Lolo” en frispark mot Malmö förra säsongen.