”REN PARODI”

Ösregn förstörde det allsvenska lägret

Foto: JOEL MARKLUND
FOTBOLL

AIYA NAPA. Regnoväder och träskplaner.

De allsvenska träningsmatcherna på Cypern blev mer sälcirkus än fotboll.

– När matchens höjdpunkt är Charlie Davies rutchbana på arslet säger det en del om parodin, säger Bajen-tränaren Tony Gustavsson efter 0–0 mot Landskrona i går.

Hammarby, Brommapojkarna, Örebro och Örgryte. Den allsvenska kvartetten har tillbringat den senaste veckan på Cypern för att ladda upp inför premiären med hopp om träningar och matcher på gröna gräsplaner i strålande solsken.

Säluppvisning

Tyvärr har vädret varit allt annat än fint under matchdagarna, kraftig blåst och ösregn på vattensjuka planer. I går spelade både Örebro mot Öis och Hammarby mot Landskrona Bois men på båda håll påminde det mer om säluppvisning än fotboll.

– När matchens höjdpunkt är Charlie Davies rutchbana på arslet som river ner skratt så säger det en del. Det var ren parodi, framförallt här i andra halvlek. Det är tråkigt att de yttre förutsättningarna inte gav oss den match vi hade hoppats på, säger Tony Gustavsson.

’Ger inget matchtempo’

Vad ger en sån här match egentligen? Får ni lite matchtempo ens?

– Nej, det ger inte matchtempo ens eftersom det inte blir det spelet man vill ha, varken i presspel eller passningsspel, det gick verkligen inte att bedriva i dag. Det ger kanske lite attitydsträning, att klara av att behålla fokus på det man gör oavsett förutsättningar som man inte kan påverka. Attitydsträning kan man få ut av det men ingenting annat.

ÖSK-tränaren Sixten Boström suckar efter sin 1–1-match mot Öis.

– Det var hemskt, planen sög inte upp vattnet alls och det blev bara värre och värre. Om man ska leta efter något positivt kanske det är så att få lag har fått chansen att spela på en riktigt våt gräsmatta, och det är mycket möjligt att det blir en sån vi får spela på i premiären.

Miserabel match

Under Hammarbys match upptäcker Sportbladet plötsligt Brommapojkarnas trio Jon Persson, Markus Karlsson och Richard Henriksson, som trotsat busvädret för att se på matchen. BP möte Öis i en miserabel 0–0-match under liknande förutsättningar i torsdags.

– Spelet blir ännu sämre för man orkar inte ge de där extra procenten under såna här förutsättningar, som man hade gjort i allsvenskan, säger Richard Henriksson.

Ni är ändå här och tittar...

– Allt är bättre än tristessen på hotellet, säger Jon Persson.

FAKTA

Matcherna:

Torsdag 19 mars: Brommapojkarna – Örgryte 0–0

Förutsättningar: Kraftigt regn och blåst. Hal och hård plan, men utan allvarliga vattenskador.

Fredag 20 mars: Hammarby – Örebro 0–2

Förutsättningar: Milda vindar, strålande solsken. Hård och något gropig plan.

Måndag 23 mars: Hammarby – Landskrona 0–0, Örebro – Örgryte 1–1

Förutsättningar: Kraftigt regn och stark blåst. Vattensjuka planer.