Så får de 20 miljoner

En unik lösning ska få drömvärvningar till Hammarby: ”Bara detaljer återstår”

Foto: FOTO: ROBERT HENRIKSSON
Förväntansfulla En unik modell ska ge Hammarby nya miljoner att köra spelare för – något som säkert gläder klubbens supportrar.
FOTBOLL

Sportbladet kan i dag avslöja att Hammarby kommer ha 20 miljoner kronor att investera i nyförvärv till sommarens transferfönster.

Lösningen är unik för svensk fotboll.

Vid ett styrelsemöte i går kväll klubbades ramarna för den nya kapitaltillskottmodellen.

– Bara detaljer återstår att putsa på, säger VD:n Henrik Appelqvist.

Många allsvenska föreningar använder så kallade riskkapitalbolag för att möjliggöra dyra nyförvärv. Hammarby har hittills tvingats förlita sig på klubbkassan samt enskilda finansiärer som till exempel vid köpen av Charlie Davies och Rami Shaaban.’

Helt egen lösning

Men till sommarens transferfönster kommer Bajen att ha en helt egen lösning som innebär att klubben kan blanda sig i kampen om de tunga värvningarna.

Modellen innebär att ett vinstandelsavtal tecknas mellan Hammarby Fotboll AB och den enskilda investeraren. Minsta teckningsbelopp är 100 000 kronor. De investerare som tecknar avtal får sedan ta del av nettovinsten på samtliga spelarförsäljningar Hammarby gör under en femårsperiod. När investerarna fått tillbaka satsade pengar fortsätter de att ta del av nettovinsten vid spelarförsäljning enligt ett 80/20-avtal (80 procent till Hammarby, upp till 20 procent till investerarna). Samtliga spelare i spelartruppen ingår, även Sebastian Eguren som troligen säljs till Villarreal i sommar.

Målet är 15 miljoner

Deadline för att teckna sig är satt till mitten av april och inom kort kommer erbjudanden att gå ut externt.

Hammarby har satt taket till 20 miljoner kronor, målsättningen är att få in 15 miljoner och blir det under tio miljoner blåses projektet av.

En investerare som väntas gå in med pengar är finansmannen Hans Nyhlén som tidigare satsat stora summor i Hammarby speedway och Hammarby handboll.

”Intressant förslag”

– Det förslaget jag har sett från fotbollen är intressant, sedan får vi se hur det blir, säger Nyhlén till Sportbladet.

Även en talesman för ett antal Hammarby-supportrar har visat intresse att gå ihop och samla in ett större belopp.

Hammarbys VD Henrik Appelqvist:

– Jag kan bekräfta att vi arbetar på en sådan här modell men det finns vissa detaljer kvar att putsa på och i dagsläget vill vi inte uttala oss.

FAKTA

Bajens kapitaltillskottsmodell – så funkar den

1. Bajen vill ha in 20 miljoner. Målsättningen är 15 och under tio blåses projektet av. Pengarna ska i första hand användas till värvningar, men det kan även handla om att till exempel förstärka scoutingverksamheten.

2. Ett vinstandelsavtal tecknas mellan Hammarby Fotboll AB och enskilda investeraren. Minsta teckningsbelopp är 100 000 kronor. Taket sätts till 20 miljoner för att kunna beräkna investerarnas utdelning sinsemellan.

3. Investerarna får sedan ta del av nettovinsten på samtliga spelarförsäljningar Hammarby gör under en femårsperiod. När investerarna fått tillbaka satsade pengar fortsätter de att ta del av nettovinsten vid spelarförsäljning enligt ett 80/20-avtal (80 procent till Hammarby, upp till 20 procent till investerarna).

4. Samtliga spelare i spelartruppen ingår, även Sebastian Eguren som troligen säljs till Villarreal i sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM