Laul: Hammarbys beslut – gärna riskkapital men inga porrpengar

FOTBOLL

Hammarby startar sin egen variant av riskkapitalbolag.

Modellen känns som den mest investerarvänliga en svensk fotbollsklubb provat.

Mot 20 miljoner kronor förbinder sig Bajen att skicka vidare 20 procent av all nettovonst vid spelarförsäljning – under fem år.

Hammarby är den enda allsvenska storklubb som inte har någon fast form av riskkapitallösning. Lagom till sommarens transferfönster kommer de att ha det. Det blir en investerarvänlig variant. Mot 20 miljoner kronor förbinder sig Hammarby att skicka vidare 20 procent av all nettovinst man gör vid samtliga spelarförsäljningar de kommande fem åren.

Det kan låta generöst i överkant, men samtidigt är det ett intressant test.

Mest med hjärtat

Om modellen tilltalar investerare att gå in med pengar av rent kapitalistiska skäl – och den dessutom visar sig fungera på sikt – ja, då har Hammarby gjort något unikt i svensk idrott. Hittills har ju riskkapital mest satsat med hjärtat, inte så mycket med hjärnan. Därför blir Hammarbys modell intressant att följa. Inspirationen kommer från norska Fredrikstad (!) och har sedan förfinats av ordförande Jan Friedman och hans styrelse i samarbete med corporate finance-företaget Round One som vänder sig till små och medelstora företag. Det drivs av Jacob Brögger.

– Du får prata med Hammarby om det här, sa Brögger när jag försökte pumpa honom på information häromdagen.

När ramarna i går kväll klubbades togs också ett beslut att Hammarby förbehåller sig rätten att pröva varje enskild investerare. Gissa vem man hade i åtanke? Just det, Bert Milton. Inga porrpengar i Bajen, inte.

Inga konflikter

Inga Jan Friedman-pengar heller för den delen. Varken ordföranden eller styrelsemedlemmar får teckna vinstandelsavtal. Därmed undviks intressekonflikter vilket låter klokt eftersom projektet i grunden är kapitalistiskt.

Återstår att se vad Hammarby ska satsa sina pengar på? En forward behövs och jag tror inte att sista kapitlet i transfersagan om Johan Oremo är skrivet.