Här hyllar de polismördaren

Hammarby-fansens aktion väcker avsky: ”Det är förkastligt”

Foto: BILDBYRÅN
Banderollen där Jackie Arklöv hyllas.
FOTBOLL

Här hyllar Hammarbys fans polismördaren Jackie Arklöv. Aktionen väcker bestörtning bland poliser – och Hammarbys spelare.

– Det är sjukt att ha en sådan banderoll uppe, säger Andreas Dahl.

– Man förfasas över mänskligheten, säger en polis som vill vara anonym.

Våren 1999: Poliserna Olle Borén och Robert Karlström mördas på en landsväg i Malexander. De skjuts i nacken med sina egna tjänstevapen. Jackie Arklöv erkänner båda morden – och döms till livstids fängelse för mord. Söderstadion i lördags: en banderoll där Jackie Arklöv hyllas pryder läktarna.

– Vad i helvete säger du? Man förfasas över mänskligheten, säger en polis till Sportbladet när vi berättar om banderollen.

Dahl regagerar

Elfsborg vann matchen med 3–2. Andreas Dahl var en av Hammarbys målskyttar. Han såg inte banderollen men reagerar kraftigt på budskapet.

– Det är klart att det inte hör hemma på en fotbollsarena. Det förstår väl alla utom de som satte upp den. Det är sjukt att man har en sådan banderoll, säger Dahl.

I samband med morden var Jackie Arklöv en av Sveriges mest hatade personer. Morden väckte starka känslor. Då – och nu. Malin Swedberg, polis och före detta elitfotbollsspelare, var på Söderstadion i lördags. Som åskådare.

– Jag blev upprörd när jag såg banderollen, alla måste reagera på det här, säger hon och poängterar att hon inte pratar som polis.

Utan som medmänniska.

– Det gäller att ha respekt för de anhöriga, att hylla en mördare är förkastligt. Det känns bara helt overkligt, fortsätter Swedberg.

”Måste agera”

Hur det gick till när banderollen hamnade på Söderstadions läktare förklaras i en text här intill. Malin Swedberg vill nu att Hammarbys styrelse agerar, hon vill att de sätter tydliga gränser.

– De allra flesta på Söderstadion som såg budskapet tar förmodligen avstånd från det, även de i klacken.

Hammarbys lagkapten Fredrik Söderström vägrar att ta avstånd från banderollen med motiveringen att det ”bara kan bli fel”.

FAKTA

DET HÄR ÄR JACKIE ARKLÖV

Arklöv som tidigare var dömd för krigsförbrytelser i forna Jugoslavien rånade i slutet av maj 1999 en bank i Kisa, Östergötland. Tillsammans med kumpanerna Tony Olsson och Andreas Axelsson kom Arklöv över 2,6 miljoner kronor men blev förföljda av polisen. På en liten väg vid byn Malexander blev det skottlossning och poliserna Olle Borén och Robert Karlström skottskadades och avrättades. Trots att det under rättegången var oklart vem som avrättat de båda polismännen dömdes alla tre till livstids fängelse. Arklöv har senare erkänt att det var han som sköt ihjäl Borén och Karlström.

FANSEN REAGERAR

”Idag skäms jag (för andra gången) i mitt 34-åriga liv så in i helvete för att vara bajare. Jag skäms för de rötägg på norra som bredde ut sina patetiska, pinsamma och fullständigt absurda banderoller som handlade om allt annat än Bajen. Era budskap ligger på samma sjuka sandlådenivå som AFA eller nynassar använder sig av”. /Bajen-Börje

”Klacken får fan inte bli ett tillfälle för att någon liten klick ska kunna vräka ur sig det ena och det andra i skydd av massan”. /Joxa trasa

Banderollen skadar Bajen, skadar klacken som ska stödja, skadar samarbetet mellan supportergrupperingar, skadar det arbete som läggs ner påp att få polisen att jobba på ett ”normalt” sätt”. /BäS²

”Nu är inte världen svart eller vit och givetvis fördömer jag inte tifogruppen eller de som kritiserar polisen. Men däremot de som tog upp polismördaren i sin det av den långa banderollen fördömer jag skarpt”. /K.K

”Att göra en så fruktansvärt korkad banderoll? Snacka om självmål”. /Hasseman

ARTIKELN HANDLAR OM