”Klubben handlar amatörmässigt...”

Hasse Eskilsson orolig för Hammarbys framtid

Foto: Lasse Allard
NÄR DET BEGAV SIG Hasse Eskilsson firar ett mål i derbyt mot Djurgården i Hammarby-tröjan.
FOTBOLL

På kvalplats i allsvenskan, med en sparkad tränare bakom sig och en ny som började med att ha semester.

Hammarby är en klubb i gungning och nu tar en gammal trotjänare bladet från munnen.

Och det är oron som talar.

– Jag håller på Hammarby och vill egentligen inte säga något negativt. Men klubben handlar amatörmässigt, den måste inse allvaret i situationen, säger Hasse Eskilsson.

Hammarby parkerar på 14:e plats i tabellen och framtiden i allsvenskan nästa år börjar allt mer hotas.

Vad göra?

Hammarby valde att göra som många före dem, nämligen att sparka förre tränaren Tony Gustavsson, men den blixtinkallade ersättaren Tom Åhlunds första krav var att få fortsätta sin semester i Dalarna innan han tog över posten.

Hasse Eskilsson, med flera säsonger i klubben bakom sig, vet inte riktigt vad han ska tro.

Tränade under Åhlund

– Det är två månader kvar av allsvenskan och man måste ta till vara på varje träningstillfälle. Att vilja ha semester är inget hållbart argument, tar man ett korttidsjobb på någon månad måste man satsa allt. Det är inte professionellt, säger Eskilsson och utvecklar:

– Jag vet inte om felet ligger hos ledningen som tillåter en sådan lösning eller hos någon annan. Hade det varit Christer Fuglesang som tagit över tränarposten och han varit på månen hade jag förstått om han behövt en vecka för att ta sig hit. Men Tom Åhlund var i Dalarna.

Eskilsson jobbade kort under Åhlunds ledning när denne var assisterande tränare i Hammarby och "Eskil" slutade i klubben.

Han har bara goda ord att dela med sig av om den nygamle Bajen-tränaren.

Känner tvivel inför framtiden

– Jag har pratat med honom och arbetat ihop med honom och han är en riktigt trevlig människa som kan väldigt mycket fotboll.

Däremot känner han tvivel inför klubbens motivering.

– Hammarby säger alltid rent generellt att "han har ett stort Hammarby-hjärta", men det är bara fluff-snack. Vafan, vad spelar det för roll om man har ett Hammarby-hjärta eller inte? Det kan man inte använda sig av när man tar beslut och jag gillar inte det argumentet. Det är bra att man kan föreningen, men så jäkla mycket har vi inte vunnit i Hammarby. Jag blir mer imponerad om det kommer in någon som har erfarenhet av stora framgångar i stället.

”Det är väldigt förvånande”

Var det rätt att sparka Tony?

– Jag kan inte uttala mig om det. Man ofta när man sparkar en tränare är det ett populistiskt beslut, det är svaga människor som tar det beslutet. Man måste gå på djupet, se vad som gjort fel, inte bara sparka för att visa handlingskraftighet. Och när man väl tar beslutet att sparka någon så måste den nya tränaren utnyttja varenda träningspass. Jag vill egentligen inte göra en stor grej av det här, klubben behöver lugn och ro, men jag vill påpeka att det här är väldigt förvånande.

FAKTA

Så ska Hammarby rädda kontraktet – 3 punkter enligt Eskilsson

Ändra på det viktiga

Gå igenom sättet man vill spela fotboll på, grunderna i spelet, fasta situationer. Men man får inte ändra för mycket och tappa trygghet.

Självförtroende

Spelarna är mörbultade, det är viktigt att de får höra det positiva. Tony var bra på att berätta det.

Söderstadion

Stödet som finns där är unikt. Det gäller att utnyttja det.

ARTIKELN HANDLAR OM