Åhlund-defekten

Förlust i debuten på Söder: Det enda vi kan göra är träna

FOTBOLL

Ny tränare mot Örebro, men allt annat var sig likt för Hammarby.

Både ineffektivt och mållöst.

– Utnyttjar vi inte ens de möjligheter som finns kommer det här att bli jättesvårt, säger Thom Åhlund.

Foto: Stefan Jerrevång

När Thom Åhlund tillträdde som tränare diagnostiserade han det uppenbara problemet att Hammarby har svårt att komma till skott. Första veckan under hans ledning har inriktats på avslutsövningar, men trots det skapades det få målchanser i går.

– Vi har några spelare som aldrig är nöjda i första läget. Det är inget nytt. Det är mest det vi har fokuserat på på träningarna, och det kommer vi att fortsätta med, förstås, säger Åhlund.

– Det här är allsvenskt spel, för bra försvarare helt enkelt. Tar man inte de lägena, då kommer man inte till avslut. Det enda vi kan göra är att träna på det.

Många besvikna

Vad tycker du om ert läge?

– Allsvenskan avgörs inte i dag men å andra sidan, varje poäng är viktig.

När Åhlund tog över efter Tony Gustavsson det många spelare som blev överraskade och besvikna över att Gustavsson fått sparken.

”Tränare som tränare”

Och när Åhlund-effekten uteblev i går tyckte inte anfallaren Sebastian Castro-Tello att tränarbytet ger någon nytta.

– Jag känner inte av det, jag vet inte hur jag ska svara. Tränare som tränare tycker jag. Det kanske påverkar för andra, men inte för mig i alla fall, säger Castro-Tello som har ett förslag till lösning.

– Vi måste visa mer mod, våga lite mer, göra sin spelare och så.

Örebros Sixten Boström menade däremot att han såg en del skillnader på Åhlunds Hammarby jämfört med Gustavssons.

– Det som fungerade väldigt bra var kombinationen mellan forwards. De kunde spela bollen mellan vårt mittfält och backlinje, därifrån fick vi alltid en av dem rättvända, det tyckte jag var väldigt bra, säger Boström.

FAKTA

Sålda stjärnor och sparkade ledare – här är Hammarbys tuffa säsong

18 maj Styrelseordförande Jan Friedman avgår med omedelbar verkan. Anledningen är enligt Friedman att han inte har tid att arbeta så mycket som krävs i Hammarbys tuffa situation.

19 maj Trotjänaren Lasse Eriksson får beskedet att han får sparken från jobbet som fotbollschef. Efter tolv år, fem som spelare och sju som ledare, är hans tid i Hammarby över för den här gången.

10 juni Louay Chanko skriver på för danska Ålborg. Ännu en i raden av försäljningar som brandskattat Hammarby på kvalitetsspelare det senaste året.

10 juli Hammarbys målkung Charlie Davies flyttar från Hammarby som tappar sin offensiva styrka men fyller på sin tomma kassa.

28 juli En av Hammarbys trotjänare, lagkaptenen Mikkel Jensen, säljs oväntat till bottenkonkurrenten BP mot Tony Gustavssons vilja. Gustavsson menar att det är frustrerande när besluten tas över hans huvud och riktar kritiken mot Michael Andersson.

31 augusti Dagen efter 3–0-förlusten borta mot Kalmar får Tony Gustavsson beskedet att han inte längre är tränare för Hammarby. På grund av Hammarbys svaga ekonomi blir ersättaren en intern lösning, Thom Åhlund, sportchef för klubbens ungdomsverksamhet.