Supporter bajsade i buss

Bajen Fans ställer in alla arrangerade bortaresor

FOTBOLL

Hammarby behöver all hjälp klubben kan få – men laget får klara sig med begränsat bortastöd under allsvenskans avslutning.

Bajen Fans har nämligen beslutat att inte arrangera några fler bussresor i år.

Anledningen?

Att ett fan tömt tarmen på ett säte under ett stopp i Linköping.

OBS! Bussen på bilden har inget med händelsen att göra.

Det är enkelt att göra sig lustig över att det handlar om en simpel "skitsak", men i själva verket är verkligheten inte så munter för Hammarby.

Laget slåss för sin överlevnad i allsvenskan och behöver allt stöd det kan få i alla lägen, men en del av den supporten satte ett fan stopp för genom ett ganska illa genomtänkt beteende nyligen.

På vägen hem från en bortaresa stannade en buss med Bajen-supportrar i Linköping för ett mat och toalettbesök – men alla ville inte göra som normalt folk brukar göra.

Det får nu konsekvenser.

”Gränsen kraftig överskriden”

”Det smärtar i hjärtat att inte kunna genomföra de resor som vi planerat när Bajen behöver vårt stöd som mest men bussvärdarna och de reseansvariga orkar inte med svineriet som pågår ombord på bussarna.

När en person höll sig kvar på bussen i Linköping och istället för att gå in på Max hamburgare som de andra och låna deras toalett, helt sonika satte sig och sket på ett av bussens säten så rann den sista droppen över för vad vi vill subventionera.

Jag har en stor lust att sätta ut en belöning till den som kan peka ut den skyldige men har backat på den frågan efter ett samtal med några ur styrelsen då en Bajare ska vara lojal mot andra Bajare men någonstans finns ändå en yttre gräns. Jag personligen anser att den är kraftigt överskriden. Det känns som att det inte är bussvärdar vi behöver utan personliga ledsagare.

När vi är ute på vägarna så är det många som inte inser att vi är ambassadörer för Sveriges bästa supporterkultur och världens bästa lag. Jag kommer att jobba för att resegruppen ställer upp på Hockey, Bandy och Handbollsresor men det blir inga fler Fotbollsresor i år", skriver Bajens Fans ordförande Daniel Sundqvist i ett uttalande på deras hemsida.

”För lågt för att kommentera”

Sundqvist utvecklar nu uttalandet i ett mail till Sportbladet:

– Bajen Fans hade i samarbete med ett spelbolag ordnat ett erbjudande om att få resa till Göteborg billigt om man registrerade sig på nätet. Det var i en sådan buss som incidenten inträffade och alltså inte på en av Bajen Fans ordinarie bussar. Jag reagerade först med ilska men sedan med uppgivenhet och sorg och i dag känner jag mig enbart ledsen över det som inträffat och jag tror att det är den allmänna uppfattningen i styrelsen, skriver Daniel Sundqvist.

Har ni identifierat personen som förstörde?

– Vi har inte lyckats att identifiera den person som gjort det och det känns inte som det har högsta prioritet idag utan vad som känns viktigare är att se över vad vi kan göra för att det inte inträffar igen. Om vi lyckas hitta den som gjort det så kommer det endast att bli frågan om en ekonomisk fråga och givetvis avstängning. För mig räcker med att den personen kommer att få leva med sig själv resten av livet det är straff nog.

Hur reagerar du på en sådan här händelse?

– Jag tänker inte närmare gå in på hur det känns som Bajare att vara förhindrad att bidra med allt man har att ge för sitt lag, men själslig våldtäkt är det ord som dyker upp i huvudet.

Hammarbys informationschef Urban Rybrink vet inte heller om han ska skratta eller gråta när Sportbladet når honom.

– Jag vet vilken händelse du syftar på, men det där känns för lågt för att kommentera.

Om vi ser på konsekvensen i stället. Hur känns det för laget när ni får klara er utan stödet som de här arrengerade resorna ger, speciellt om man tänker på det prekära tabelläget?

– Det är självklart inte bra. Det hjälper med stöd, och spelarna behöver allt stöd de kan få just nu, säger Rybrink.