Skyddas –på träning

Efter skandalen – nu höjer Hammarby säkerheten: ”Beklagligt”

Här tvingas styrelsen fly. BILD: PPV
FOTBOLL

Fansens attack bröt matchen och tvingade styrelsen att fly.

Av rädsla för sina egna fans kopplar Hammarby nu in extra bevakning på träningen.

– Vi måste säkerställa för dem på plats, säger säkerhetschefen Göran Rickmer.

Med en kvart kvar brast det.

Då hade Hammarby jagat en kvittering utan resultat, Igor Armas agerat klantigt i eget straffområde – och Wanderson klippt in straffen i nättaket. Tiotals bengaler tändes på läktaren, grönvita fans slog mot skyltarna och flera tog sig igenom stängslet och in mot planen innan vakter och polis förde bort dem.

Matchen avbröts

Domaren Martin Hansson avbröt matchen, men ilskan stillades inte. Hotfulla supportrar försökte forcera staketet upp mot styrelsen som flydde från sina platser, in till säkerheten.

Visserligen återupptogs matchen ett par minuter senare, men Hammarby förlorade med 1–2 och efteråt kallades styrelsen till ett rum där de informerades om den ökade hotbilden.

– När vi inte vinner fotbollsmatcher och kärnorganisationen inte fungerar vidtar vi självklart åtgärder. Det fortsätter vi göra, hotbilden har inte minskat, säger säkerhetschefen Göran Rickmer.

Hur tog sig styrelsen från Söderstadion?

– På samma sätt som de tog sig hit. Inget extra, de åkte hem med sina egna bilar.

Är inte det naivt?

– Självklart kan vi ha misstagit oss, men det vet vi dagen efter.

”Vidtagit åtgärder”

Det räcker inte med ett möte. Halv elva i dag tränar Hammarby och då har säkerheten skärpts för att undvika attacker och våldsamma protester från de egna fansen.

– Vi har vidtagit åtgärder som vi tycker räcker till. Sen vad det innebär i praktiken får ni springa ner i buskarna och titta efter själva, säger Rickmer.

Vad förväntar ni er ska hända?

– Jag tror det har laddat ur ganska bra, men självklart ska man aldrig glömma bort att det finns knäppgökar i hela världen. Det behöver inte vara fyrtio man, det kan vara en enda.

”Jäkligt beklagligt”

Säkerhetschefen vill inte gå in på hur styrelsemedlemmarna ska skyddas, men medger att hoten kan bli så starka att personerna inte bör vara kvar på sina poster.

– Har vi folk i vår organisation som inte kan leva ett normalt liv ska de sluta. Då ska de kliva åt sidan, säger han.

Hur mycket fruktar du att någon ska kliva av?

– Jag fruktar det inte, men det som händer är jäkligt beklagligt i dagsläget. Du får ställa frågan till alla individer i styrelsen hur de vill göra.

FAKTA

FYRA RÖSTER OM SKANDALEN PÅ SÖDERSTADION

– De försökte skada oss. Fotboll är ett känslomässigt spel, folk betalar mycket för att komma hit, men om du protesterar sådär skadar du bara de egna spelarna.

Gais Reuben Ayarna om att laget fick åka en specialrutt med bussen för att UNDVIKA fansen.

– Jag försökte att inte vända ryggen till i fall de kastade in någonting.

Gais Mattias Lindström om bajenklacken.

– Klart att det är obehagligt för oss också. Men jag har svårt att uttala mig eftersom jag var härnere i och med avbrottet och lyssnade på om matchen skulle komma igång.

Hammarbys VD Micke Andersson.

– Hammarby är tyvärr en klubb som har svart bälte i avbrutna matcher.

Presschefen Urban Rybrink.