”Det var hotfullt och obehagligt”

Hammarbys ordförande flydde från läktaren

FOTBOLL

Uppretade supportrar skrek ”Avgå styrelsen” och var på väg in på hedersläktaren.

Hammarbys styrelse tvingades fly från fansen.

– Jag upplevde det som en hotfull och obehaglig situation och valde att gå därifrån, säger ordförande Staffan Thorsell.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Staffan Thorsell.

Det var med en kvart kvar, strax efter att Wanderson satt 2–0 på straff för Gais, som det utbröt tumult på Söderstadions läktare. Mängder av bengaliska eldar och fyrverkeripjäser tändes, kravallutrustad polis var snabbt inne på planen framför läktaren och domaren Martin Hansson, Holmsjö, beordrade genast alla spelare att bege sig till omklädningsrummen.

Delar av fansen på motsatta sidan försökte dessutom ta sig upp på sektionen där styrelsen sitter och skanderade: ”Avgå styrelsen!”.

Bara några meter ifrån

Stämningen var rejält hätsk – men efter drygt tio minuters avbrott valde man att återuppta matchen. Hammarby förlorade dock och har böter att vänta.

– Det är synd att en liten klick får förstöra för så många som älskar Hammarby och vill att det ska gå bra för laget, säger Staffan Thorsell som var en av styrelsemedlemmarna som lämnade läktaren.

– De var två, tre meter ifrån där jag satt och gjorde ansatser att klättra över de sista grindarna. Det kom några säkerhetsvakter, men jag valde att lämna läktaren.

Fansen skanderade ”Avgå styrelsen”. Har du några såna planer?

– Jag har suttit på min post i tre månader. Tror du att jag avgår för att det kommer några figurer och uppträder på det här sättet? Aldrig i livet! Skulle vi låta de här personerna styra och ställa med något som vi bryr oss så mycket om... Aldrig!

Hur går ni vidare nu?

– Organisationen Hammarby kommer att agera genom att etablera en kontakt med polisen. Eftersom det var en hotfull och obehaglig situation kan det inte bara gå spårlöst förbi. Dessutom är det klara lagbrott man begår med de här bengaliska eldar. Det är till stor skada för Hammarby, inte bara i kväll utan även på sikt eftersom det blir svårt att intressera människor för att gå på fotboll och få sponsorer att satsa pengar på oss.

Och sportsligt?

– Jag har det största förtroendet för Thom Åhlund och jag känner en kämpaglöd i det här gänget som gör att jag tror att vi fortfarande kommer att vara kvar i allsvenskan.

FAKTA

Hammarbys ursäkt

Hammarby Fotboll ber medlemmar, sponsorer och supportrar om ursäkt för att domaren återigen tvingades bryta en match på Söderstadion. Redan ikväll inleddes identifieringsarbetet av de individer som deltog i såväl händelserna på norra läktaren som föranledde avbrottet, som incidenten kring hedersläktaren på södra sidan. Det kommer att leda till ett flertal avstängningar från Hammarby Fotbolls och svensk fotbolls arrangemang, men flera ärenden kommer också att överlämnas från polisen för granskning av åklagare enligt den lagstiftning som finns.

Hammarby Fotboll ska fortsätta arbetet kring detta de närmaste dagarna och återkommer då med mer information.

Källa: Hammarbyfotboll.se