Nya böter väntar för Hammarby

Foto: CANAL PLUS/SCANPIX
FOTBOLL

Hammarby kan räkna med nya böter.

Inför dagens bortamatch mot Malmö brände Hammarbys klack av ett 30-tal bengaler.

Foto: Bildbyrån
Kristoffer Björklund och Edward Ofere oense.

Några Hammarbyfans skämde ut sig i hemmamatchen mot Gais för fyra dagar sedan och domaren Martin Hansson tvingades avbryta matchen i tio minuter efter att publiken försökt storma planen. Dessutom försökte ett antal åskådare på motsatta sidan ta sig in på hedersläktaren där styrelsen satt.

– Jag upplevde det som en hotfull och obehaglig situation och valde att gå därifrån. Det är synd att en liten klick får förstöra för så många som älskar Hammarby och vill att det ska gå bra för laget, sa Hammarbys ordförande Staffan Thorsell.

Hammarbys bestraffning för den incidenten beräknas komma nästa vecka. Men redan nu kan krisklubben se fram emot ytterligare böter.

”Hammarby ansvariga”

Inför dagens bortamatch mot Malmö valde sektionen där Hammarbyklacken står att bränna av ett 30-tal bengaler.

– Har det hänt på Hammarbys avskilda sektion är Hammarby ansvariga för de supportrarna, säger Gerhard Sager, ordförande i svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

– Tänder man bengaler på läktaren rapporterar matchdelegaten detta till disciplinnämnden och det blir ofta bötesstraff. Den högsta straffavgiften inom fotbollen är 25 000 kronor, men det kan även bli högre belopp via Riksidrottsförbundet,

Många av fansen var maskerade för att undvika individuell bestraffning.

– Vissa klubbar har låtit personerna som orsakat straffet få betala böterna. Eftersom det finns kameraövervakning maskerar sig de som tänder bengalerna för att slippa personliga straff, säger Sager.

”Sitter i en bil”

I slutet av första halvlek rök Malmös anfallare Edward Ofere och Hammarbys målvakt Kristoffer Björklund ihop framför Hammarbyklacken, vilket rörde upp känslor på läktaren.

Fansen stormade fram mot staketen och en flaggpinne kastades in på planen, men känslorna lugnade snabbt ner sig och ingen kom till skada.

Ofere och Björklund fick varsitt gult kort.

Ansvariga för Hammarby har valt att ligga lågt med kommentarer om bengalerna:

– Jag sitter i en bil på väg från bokmässan i Göteborg. Jag vill inte kommentera något som jag vet så lite om, säger Hammarbys ordförande Staffan Thorsell när Sportbladet når honom i pausvilan.

– Jag har inga kommentarer. Ni får ringa senare, säger Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer.