Hammarby skriver öppet brev till fansen

FOTBOLL

Två skandalmatcher i rad fick räcka.

Nu har Hammarby fått nog – och skrivit ett öppet brev till fansen.

Och det är inga snälla ord som luftas.

Hammarby sätter ned foten.

Efter en eskalerande våldskultur bland fansen som riktat sin vrede mot spelare, ledare och hedersmedlemmar har klubben nu skrivit ett öppet brev till supportrarna.

Knäckfrågan?

Att klubben fått nog.

Har mörk tid bakom sig

”De kallar sig supportrar men de är sabotörer. Vi trodde att botten var nådd för ett par veckor sedan när några plakatmålare hyllade en person som dömts för polismord. Nu har vi bakom oss en ny svart vecka i Hammarby Fotbolls historia”, inleder ordförandena i Hammarby IF Fotbollsförening och Hammarby Fotboll AB, Bosse Sundling och Staffan Thorsell, brevet.

Men det är bara början.

Fortsättningen är ord som skvallrar om enorm uppgivenhet och en fullständigt avsaknad tro på sunt förnuft.

Hammarby har fått nog

”En sexårig pojke, som hade oturen att hålla på Gais fick lämna vår arena omgiven av fullt utrustad kravallpolis. Det dröjer innan han kommer tillbaka. Hans pappa har gått på Bajens matcher i trettio år. I tidningen City proklamerade pappan igår bojkott av våra matcher till dess buslivet är borta”, skrivs bland annat i brevet.

Men det finns mer, så mycket mer, som Hammarby uppenbarligen känner måste bli sagt.

Läs nedan, så förstår ni.

Bajen 2009 – en klubb som fått nog.

Fotnot: Domen mot Hammarby efter hemmamatchen mot Gais – då fans tände bengaler – faller på torsdag.

FAKTA

Här är hela brevet

Öppet brev till alla som älskar Hammarby

Johanneshov den 29 september 2009

De kallar sig supportrar men de är sabotörer.

Vi trodde att botten var nådd för ett par veckor sedan när några plakatmålare hyllade en person som dömts för polismord. Nu har vi bakom oss en ny svart vecka i Hammarby Fotbolls historia.

Det värsta är inte att hotet om spel i Superettan med alla dess konsekvenser rycker närmare.

Det värsta är inte att brinnande bengaler och föremål som kastats in på plan två matcher i rad kommer att kosta oss stora pengar i böter när Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd sammanträder senare i veckan.

Det värsta är inte heller det hotfulla och obehagliga anloppet av en liten grupp personer mot hedersläktaren i onsdags.

Motgångarna på fotbollsplan och den senaste veckans händelser på läktarna kommer att göra det svårare för oss att värva nya sponsorer och att sälja nästa års säsongskort. Det kommer att kosta oss miljoner och det kommer att få drastiska konsekvenser både för våra spelartrupper och för alla som arbetar med Hammarbys stora fotbollsverksamhet. Men inte ens det är vårt största problem. 

Det värsta är att själva glädjen och den härliga stämningen runt Söderstadion håller på att gå förlorad. I onsdags fick en tioårig flicka bland Gais supportrar en sten i huvudet som kastats från en Hammarbysektion. En sexårig pojke, som hade oturen att hålla på Gais fick lämna vår arena omgiven av fullt utrustad kravallpolis. Det dröjer innan han kommer tillbaka. Hans pappa har gått på Bajens matcher i trettio år. I tidningen City proklamerade pappan igår bojkott av våra matcher till dess buslivet är borta. När tidningen frågade vad vi tyckte om pappans beslut var vi tvungna att säga att vi både beklagade och förstod det. En sexårig kille skall inte behöva ha polisskydd för att ta sig hem från en fotbollsmatch. Ingen åskådare skall behöva det.

Vi som tillhör ledningen och styrelserna för Hammarby IF Fotbollförening och Hammarby Fotboll AB skall göra vårt bästa för att med polisens hjälp ställa de skyldiga till ansvar för den stora skada de tillfogar klubben.

De personer som våra säkerhetsansvariga kan identifiera kommer att stängas av från våra matcher. De som måste maskera sina ansikten när de går på fotboll är i fortsättningen inte välkomna på Söderstadion. 

I de fall när bevisningen är solklar kommer vi, med hjälp av våra egna jurister att kräva skadestånd av de som ansvarar för den senaste tidens regelbrott. De borde betala Hammarbys böter.

Vi kommer naturligtvis att förstärka säkerhetsåtgärderna under de hemmamatcher som återstår.

Vi vet att Thom Åhlund och hans gäng kommer att ge allt för att rädda vår plats i allsvenskan. Vi som var med det magiska året 1989 när Hammarby tog sig tillbaka till allsvenskan med hjälp av 6-0 på övertid i Karlstad efter en passning från Micke Andersson vet att hoppet är det sista som överger en riktig supporter.

Men buslivet på och utanför läktaren kan ingen ledning och ingen styrelse hejda på egen hand. Det kan bara en enig och stark opinion bland alla Hammarbys verkliga supporters rå på.

Vi ber om Din hjälp med att göra klart för alla falska fans att busliv, bengaler, hot och knytnävar inte hör hemma på Söderstadion. Vi skall göra vad vi kan för att säsongen skall få en värdig avslutning på läktarna och runt arenan.

Vi ber om Din hjälp på Söderstadion och på Råsunda med att rädda vår plats i den högsta serien, men också med att se till att Hammarby är värdigt en plats i allsvenskan.

Vi hoppas på Din hjälp med att se till att nästa säsong för Hammarby blir roligare än den som snart är slut. Den 15 oktober är alla medlemmar i Hammarby fotboll välkomna till ett informationsmöte om vår utsatta ekonomiska situation och om våra planer för 2010. Information om tid och plats kommer senare. Hoppas Du kan vara med då.

Bosse Sundling, Ordförande i Hammarby IF Fotbollsförening

Staffan Thorsell, Ordförande i Hammarby Fotboll AB

Källa: Hammarby fotboll

ARTIKELN HANDLAR OM