Ekonomisk chock för Hammarby

”Måste spara mycket mer än 14 miljoner”

FOTBOLL

Hammarby har sparat långt över de sex miljoner som först kommunicerades i år.

Trots det är det en rejält åtstramad budget som styrelsen förväntas klubba igenom i nästa vecka.

– Det är jättetufft ekonomiskt. Vi kommer att ha en radikal intäktsminskning under 2010, säger styrelsemedlemmen Dan Törnsten till Sportbladet.

Hammarby gick i maj ut med att klubben måste spara 20 miljoner under två år för att klara elitlicensen. Sex miljoner skulle dras in under 2009 och ytterligare 14 miljoner 2010. Men degraderingen till Superettan innebär en helt ny situation för klubben.

”Det är jättetufft ekonomiskt just nu”

Budgeten som förväntas klubbas igenom vid styrelsemötet i nästa vecka innehåller betydligt större sparkrav. Detta trots att nedskärningar i år blev mer omfattande än först planerat.

– Vi har sparat över 10 miljoner men borde ha dragit ner kostnaderna ännu kraftfullare. Det blir ett minusresultat men hur stor vill jag inte säga. Vi gav en prognos på mellan noll till minus fyra miljoner och den gäller fortfarande, säger Dan Törnsten.

Men för 2010 blir situationen en helt annan. Den tidigare siffran på 14 miljoner som sparkrav redigeras. Situationen är nu betydligt värre än så.

– Det kommer att vara mer än 14 miljoner. Jag tror vi måste spara mycket mer än så. Det är jättetufft ekonomiskt just nu. Siffran fastställs under nästa vecka men vi kommer att dra ner ordentligt på alla våra kostnader. Vi ska spara på allt från fotbollsskor till suddgum. Det är viktigt att penetrera alla kostnadsmassor.

”Diskuterar med privata investerare”

– Målet är ett nollresultat men intäktsminskningen 2010 kommer att vara radikal.

Trots det tuffa ekonomiska klimatet har Hammarby satt upp målsättningen att ta sig tillbaka till

allsvenskan så fort som möjligt. För att klara av det, och samtidigt rädda ekonomin, diskuterar klubben nya vägar för att värva spelare.

– Det är inte bara riskkapitalbolaget utan det finns även några privata investera som vi diskuterar med. Vi ser goda möjligheter där och det ligger då utanför vår egen budget.