Att förlora här är ingen kris – och inget fiasko

ANALYS: Sportbladets Mattias J Larsson om Hammarbys premiär

FOTBOLL

ÄNGELHOLM. Vi har undrat var fotbollsfesten är.

Jag hittade den i hockeystaden Ängelholm.

Visserligen förstördes den av ett rätt tungt underskattat landsorts-lag men Hammarbyfansen behöver inte oroa sig allt för mycket.

Ännu.

Festen bestod av 1 500 bajenfans på provisoriska läktare kring en idrottsplats i nordvästra Skåne. De sjöng och hoppade så läktaren skakade, blev aldrig bekväma och gjorde jobbet i 90 minuter – trots att man fullständigt utklassade sina motståndare.

På den halvtaskiga gräsmattan tvekade Jesper Blomqvists och Michael Borgkvists nya Hammarby i lite drygt fem minuter.

Sedan började man göra jobbet och den som drev igång kollektivet var en evigt djupledslöpande forward från Sundsvall som i fjol aldrig riktigt fick chansen.

Linus Hallenius rann igenom och gjorde säkert 1–0 för Bajen och efter att David Johansson olyckligt nickat in 1–1 i eget mål gjorde Hallenius lika säkert 2–1 i början av andra.

I en rätt skaplig fotbollsmatch med en ovanligt bra Superettaninramning började Hammarby sedan kontrollera av matchen. Och såg ut att lyckas.

Fansen slutade aldrig

Men medan de grönvita på läktarna hoppade, aldrig blev bekväma och gjorde jobbet i 90 minuter så började de grönvita på gräsmattan att slappna av allt mer ju längre klockan gick.

Strax efter att läktarlaget bett wfotbollslaget att öka takten kvitterade

Ängelholm efter passivt försvarsspel av bortalaget.

Ytterligare fem minuter senare gjorde ett blont yrväder vid namn David Bennhage bort tre hammarbyare och skickade urvackert in segermålet i Rami Shaabans vänstra kryss.

Hammarby slappnade av i ledning efter 75 kompetenta Superettanminuter. Det räckte för att förlora. Samtidigt ska vi vara väldigt medvetna om att Ängelholms tränare Roar Hansen under flera år byggt upp ett rätt underskattat lag som bara behöver lite flyt för att vara ett topplag i årets serie. Att förlora borta mot dem är ingen kris och inget fiasko.

Hammarby har en bra centrallinje med Gerrband/Bergman – Dahl – Hallenius och även om Gerrbrand igår klev av skadad finns där tillräckligt mycket muskler, snabbhet och fotbollshjärna för att Hammarby ska kunna ta sig tillbaka till allsvenskan.

Men man måste vara beredda på att göra jobbet. I 90 minuter + tillägg. I varje match. Gör man inte det har Hammarby inte i allsvenskan att göra.

Och en sak till. Nu väntar i tur och ordning Sundsvall, Trollhättan, Norrköping och Assyriska. Tre tippade topplag på fyra matcher.

En bra start är viktig. Att tidigt behöva börja jaga bakifrån har fällt bättre lag än Hammarby anno 2010.