Hammarby vill värva Zlatan – som aktieägare

Kompisen Alexander Östlund ska övertyga stjärnan

Foto: Stella Pictures/Bildbyrån
FOTBOLL

Hammarby vill värva Zlatan Ibrahimovic, 28 – som aktieägare.

Styrelseledamoten Alexander Östlund ska övertyga superstjärnan.

– Att Zlatan är Malmösupporter borde inte utesluta ett engagemang i Hammarby, säger ordföranden Henrik Wesslén.

Superettanklubben är mycket hårt pressad ekonomiskt.

En nyemission måste till för att rädda Hammarby ur den mest akuta situationen.

– Arbetet med prospektet (erbjudandet) pågår för fullt. 23 juni ska vi ha ett informationsmöte. Vi vill ha medlemmarnas godkännande till emissionen, säger Henrik Wesslén, som numera är ordförande, både i den idéella föreningen Hammarby IF och i Hammarby Fotboll AB.

På semester med Östlund

Formellt går det ännu inte att teckna sig för några aktier men Hammarbyledningen försöker få draghjälp åt emissionen från oväntat håll.

Nytillträdde styrelseledamoten Alexander Östlund ska få mycket gode vännen Zlatan Ibrahimovic att satsa pengar i Hammarby.

– Det vore jättekul om det blev så. Alexander och jag pratade om det innan de åkte ihop på semester ihop. Alexander skulle försöka få Zlatan att investera, säger Henrik Wesslén.

– Som jag förstått det vet väl Zlatan inte om det går eller inte (att engagera sig). Han är ju en stor Malmösupporter. Men det ena utesluter väl inte det andra? Men jag har inte hört något från Alexander så jag vet inte hur det har gått, säger Wesslén.

Hus i Stockholm

Förra sommaren köpte Zlatan Ibrahimovic med familj ett hus på Resarö, utanför Vaxholm i Stockholms skärgård.

Närmsta granne på Resarö är landslagskompisen Olof Mellberg. I TV4-programmet Ekwall vs Lundh antydde Alexander Östlund att han ska be sina tidigare medspelare om olika typer av hjälp som Hammarby kan dra nytta av.

Vad skulle det betyda om Zlatan tackade ja till en investering i Hammarby?

– Det vore fantastiskt om det blev så. Jag ser gärna att det även blir en del andra så kallade kändisar som engagerar sig. Det ger extra skjuts åt nyemissionen, säger Wesslén.

Hoppas få in 10 miljoner

I första omgången erbjuds medlemmar i Hammarby att köpa aktier i nyemissionen, sedan övriga.

– Vi hoppas att få in kring 9–10 miljoner kronor. Aktierna kommer kosta 60–70 kronor styck. I första svängen går vi bara ut till medlemmarna, men vi tror inte att det blir helt fulltecknat. Då kommer vi erbjuda övriga, privatpersoner, företag, institutioner att köpa aktier.

I Hammarby kommer pengar till användning omgående.

– Reglerna har ändrats. Emissionen behöver inte vara helt fulltecknad innan vi får röra pengarna. Det är givetvis en fördel för oss, säger Henrik Wesslén.

Fotnot: Sportbladet har sökt Alexander Östlund för en kommentar

FAKTA

SÅ SKA HAMMARBY LÖSA KRISEN

Hammarby IF blöder ekonomiskt och hotas av konkurs. Nu tvingas klubben vidta flera åtgärder för att klara sin ekonomi.

NYEMISSION

Den 23 juni kommer Hammarby IF bestämma sig för om en nyemission kommer genomföras. Det är upp till klubbens medlemmar att godkänna förslaget.

– Vi hoppas på ett godkännande av våra medlemmar. Vi ser positivt på det, säger Hammarby IF:s ordförande Hanrik Wesslén.

Om förslaget godkänns kommer först och främst klubbens medlemmar få chansen att köpa aktier i klubben, men om det återstår några aktier kommer utomstående personer och företag få chansen att köpa in sig i Hammarby.

LÖNESÄNKNINGAR

Förra veckan avslöjade Sportbladet att Hammarbys klubbledning haft individuella möten med sina spelare om att sänka lönerna i klubben.

– Det är vad de vill i alla fall, säger mittfältaren Simon Helg till Sportbladet.

– Hjälper man inte klubben får man väl ingen lön alls till slut...

SÄLJA SPELARE

För att ytterligare minska klubbens kostnader kan klubben tvingas göra sig av med spelare.

För några dagar sen skrev fotbollssiten Fotbolltransfers om att Hammarby kan tappa tre av sina spelare. Det rör sig om utlånade Nathan Paulse och Christian Traoré samt förre Assyriskaspelaren Filip Bergman.