”Tufft just nu”

Allsvenskan allt längre bort för Hammarby: ”Vi är realister”

FOTBOLL

Tanken var att vara ett topplag i Superettan. Nu är Hammarby fast i bottenträsket, på en elfteplats.

Trots tabellplatsen finns ambitionen kvar.

– Vi har kvar målsättningen, men vi är samtidigt realister, säger Hammarbytränaren Jesper Blomqvist.

Foto: BILDBYRÅN
Jesper Blomqvist.

När den sista matchen i förra årets allsvenska var spelad låg Hammarby under strecket. Laget åkte ner i Superettan. Tanken var att visiten i den lägre serien skulle bli ettårig.

Nu ligger Hammarby elva när en tredjedel av serien spelats.

– Just nu är det tufft och det gäller hela tiden att vinna nästa match. Nu möter vi ett topplag i nästa match, säger Blomqvist.

Stoppad av feber

Gårdagens hemmamatch mot Ljungskile slutade 1–1, och Hammarby hade stundtals stora problem att överlista bortalagets målvakt och backlinje. Trots ett stort bollinnehav hade de till en början svårt att skapa målchanser.

– Vi för på något sätt matchen hela tiden. De spelar väldigt lågt. Nu känns det som att vi klarar av att möta det spelet bättre. Skulle vi bara ha gjort första målet skulle det blivit en helt annan match. Men det är starkt att komma igen, säger Blomqvist.

Hammarby drabbades av ett bakslag innan matchen skulle börja. Skyttekungen, Linus Hallenius skulle vara med i matchen, men när han anlände till Söderstadion visade det sig att han hade feber.

Han hade behövts för att spetsa till hemmalagets anfallsspel.

– Det är klart att det än tungt att tappa honom. Han har gjort åtta mål och är i värsta formen. De som spelar gör det absolut bra, men det är klart att någon som gjort åtta mål saknas.

”Har saknat det”

Blomqvist fick själv chansen att hoppa in i matchen. När Hammarby jagade kvittering, efter att Ljungskiles Johan Patriksson gjort 1–0, byttes han in i stället för Sebastian Castro-Tello. Och det dröjde inte länge innan högerbacken David Johansson tryckte in 1–1.

– Det är helt suveränt att spela igen. Det är jättekul. Jag har saknat det, säger Blomqvist.

FAKTA

SPORTBLADET SÄTTER PLUS OCH MINUS PÅ SUPERETTAN

DEGERFORS: Det gamla storlaget har tagit sig upp på en andraplats i tabellen – till mångas förvåning.

HALLENIUS: Den nyblivne U21-landslagsmannen har trots sitt lags stundtals dåliga spel stängt in åtta mål.

SERIEN LEVER: I år är serien jämn. Det skiljer bara fem poäng mellan ledande Norrköping och åttan Örgryte. Det bäddar för en spännande sommar och höst.

HAMMARBY: Ambitionen var hög. Det har inte Söderlaget nått upp till. Ligger i dag på en elfteplats – sju poäng efter ledarna.

ASSYRISKA: Rustade hårt inför serien med namn som Rikard Norling, Magnus Bahne och Mikael Thorstensson. De har inte levt upp till förväntningarna.

GAMLA STORSKYTTAR: Spelare som Peter Ijeh (bilden), Olivier Karekezi och Petter Furuseth har inte presterat för sina lag. De måste höja sig.