Laul: Ännu ett sorgligt kapitel om den vanskötta klubben

FOTBOLL

Det borde naturligtvis vara tvärtom men nu är det som det är i Hammarby:

Framtiden på planen – en 36-årig andre­tränare.

Framtiden utanför planen – ett gäng talanger.

Om Hammarby inte lyckas undvika konkurs genom att få in minst sju miljoner kronor genom en nyemission kan nedflyttning till division två ändå undvikas – genom att flytta över elitverksamheten till farmarklubben HTFF som leder division 1 norra efter 13 omgångar och nosar på Superettan.

Där har ni senaste kapitlet i den sörjiga och sorgliga berättelsen om en idrottsförening vanskött till konkursens rand.

Jag undrar ibland vad människorna med makt tänker i dag som allihopa måste ha varit inblandade och till syvende og sidst försatt Bajen i den här situationen. Och nej, bara för att jag nu använde en dansk fras pratar jag inte om spelare som Mikkel Jensen – det här handlar om de ledare som passerat revy

under åren jag bevakat föreningen: Göran Paulsson,

Rikard Tallén, Henrik Appelqvist, Jan Friedman,

Michael Andersson med flera.

Ingens ansvar – allas ansvar.

En given lösning

Det vore intressant att skärskåda deras försvarstal men en fotbollsförening anses sällan så viktig att någon lägger den tid och kraft som behövs för en övergripande granskning.

Nu heter ordföranden Henrik Wesslén och hans lösning på krisen är en nyemission. Det allsvenska aktiebolag som annars brukar ägna sig åt nyemissioner är AIK:s. Någon stark ekonomi har det aldrig lett till. Pengarna har försvunnit på snabbt begravda satsningar.

Det intressanta är vad som finns bakom Bajens nyemission, om det efter att konkurshotet är bortblåst finns en fungerande plan för att göra Hammarby till en elitfotbollsförening med stabil ekonomi. Det vore i så fall på tiden. Nu finns också scenariot där pengarna inte kommer in. Lösningen för det kan alltså vara att elitverksamheten flyttas till division ett-serieledaren HTFF.

Ur ett sportsligt perspektiv är det en given lösning – talangutvecklingen drivs i division två, de bästa blir kvar i Superettan eller division ett.

Blomqvist bäst på planen

Men om ett (extrainsatt?) årsmöte väljer att gå åt det hållet, ja då bör väl rimligen Linus Hallenius, Andreas Dahl och några till spela för HTFF i höst för att säkra den där superettan-platsen?

En annan intressant fråga är hur mycket som skiljer mellan lagen. I går hade Hammarby visserligen en del otur som inte fick hål på Falkenberg, trea från botten. Men de hade å andra sidan lika mycket tur att inte Falkenberg gjorde mål åt andra hållet. Efter en svag första halvlek blev Bajen bättre i den andra, framför allt när 36-årige andretränaren Jesper Blomqvist kom in. Blomqvist var under sina tjugo minuter bäst på planen. Bland de spelare Hammarby visade upp i går är Blomqvist en av få som skulle hålla i allsvenskan.

Å andra sidan spelar

Hammarby inte allsvensk fotboll på ett antal år, om jag får gissa.

ARTIKELN HANDLAR OM