Farmarlaget kan rädda Hammarby

Konkurs – då kan Bajen ta över talanglagets serieplats

FOTBOLL

En nyemission är sista chansen att rädda Hammarby från konkurs – men Sportbladet kan nu avslöja att klubben i värsta fall ändå kan räddas från nedflyttning till division 2.

Föreningen kan då flytta elitverksamheten till farmarklubben HTFF.

– Det är en möjlighet men jag vill inte diskutera det, säger ordföranden Henrik Wesslén.

I går tappade Hammarby ytterligare mark i Superettan efter 0–0 mot Falkenberg efter en väldigt dålig första halvlek på Söderstadion.

– Vi hade förhoppningar att prestera bättre resultat, konstaterar tränaren Michael Borgqvist.

0–0-resultatet är inte bara kritiskt för Hammarbys spelmässigt, det kan även påverka den framtida ekonomiska situationen.

Hammarbys prognos för året är ett minusresultat på 13,9 miljoner kronor om klubben missar att kvalificera sig för allsvenskt spel nästa år. Det skulle i så fall innebära att Hammarby Fotboll AB får 6,9 miljoner kronor minus i eget kapital.

Men även om den planerade nyemission inte skulle klara av att täcka den siffran och Hammarby därmed förlorar elitlicensen kan klubben rädda sig kvar högt upp

i seriesystemet.

Vill få in 9,5 miljoner kronor

Samtidigt som klubbens a-lag sladdar i Superettan är farmarlaget HTFF med och slåss om uppflyttning till samma serie. Nödlösningen för Hammarby kan därför bli att flytta över hela den, i värsta fall konkursade, Hammarbys Fotboll AB:s verksamhet till HTFF som är skriven som en egen förening hos Svenska fotbollförbundet.

– Visst är det så att det finns möjlighet för föreningar att överta serieplatser. När man föreningsjuridiskt är överens kan man disponera verksamheten på det sättet att genom ett årsmötesbeslut överföra verksamheten, säger Lars Helmersson, jurist på förbundets tävlingsavdelning.

Det skulle innebära att klubben undviker den automatiska nedflyttningen till division 2.

– Det är mycket möjligt att man kan det och jag tror det. Men jag vill helst inte diskutera det, säger ordföranden Henrik Wesslén.

Hammarbys förhoppning är istället att få in 9,5 miljoner kronor, eller som allra minst de sju miljoner som beräknas krävas för att rädda verksamheten i höstens nyemission. En tuff uppgift för företaget Hammarby Fotboll AB som enligt egna styrelsemedlemmen Kent Hertzell har ett totalt förväntat eget värde på 10 miljoner kronor.

”Blod, svett och tårar”

Men Wesslén är väldigt positiv till möjligheten att få in pengarna.

– Vi kommer att rädda föreningen. Jag förväntar mig inget annat men det kommer att krävas blod, svett och tårar, säger Wesslén.

Att de ska få ekonomisk hjälp från laget genom att plocka tillbaka en allsvensk plats ser dock allt mer kritiskt ut. Klubben är just nu tia i superettan, sju poäng efter serieledaren Norrköping.

FAKTA

ÅKTE UR ALLSVENSKAN FÖRRA ÅRET – DÄRFÖR HOTAS HAMMARBY AV KONKURS

Fjolårets krissäsong, när Hammarby degraderades till Superettan, har slagit stora hål i klubbens ekonomi. Förutom det sportsliga fiaskot präglades 2009 dessutom av kaos i klubben, då både Staffan Thorsell och Janne Friedman lämnade posten som ordförande i bolagsstyrelsen, och också vd:n

Michael Andersson avgick. I år fortsatte avhoppen när föreningsordföranden Dan Törnsten i maj meddelade att han lämnar sin post

i klubben.

Trots ekonomisk kris och sjunkande intäkter sitter flera av spelarna kvar på lukrativa kontrakt. I juni avslöjade Sportbladet att klubben planerar att sänka lönerna som en del i besparingsåtgärderna.

Klubben har övervärderat sitt varumärke. Hammarby räknade med att få in drygt 16 miljoner kronor från sponsorer, men enligt uppgifter till Dagens Nyheter pekar prognosen i stället mot 14 miljoner kronor.

Publikoroligheter på Söderstadion har gjort att kostnaderna för säkerhetsarbetet ökat. Dessutom har böter från förbundet tillkommit.