AEG förlorar sin makt i Hammarby

Blir av med röststarka aktier i nyemissionen

FOTBOLL

Anschutz Entertainment Group (AEG) har sedan 2004 haft nästan halva makten i Hammarby Fotboll AB.

Men Sportbladet kan nu avslöja att den planerade nyemeissionen kommer att lämna amerikanerna maktlösa.

– Vi tycker att det är läge att göra på det här sättet, säger Hammarbys ordförande Henrik Wesslén.

Philip Anschutz AEG får mindre att säga till om.

Som Sportbladet tidigare avslöjat kommer storägaren Anschutz Entertainment Group (AEG) inte att hjälpa Hammarby i den ekonomiska krisen. Bolaget har i två omgångar (2001 och 2004) räddat Hammarbys ekonomi och investerat totalt 21,5 miljoner för 49 procent av aktierna men kommer i den kommande nyemissionen att spä ut sitt aktieinnehav.

Nu står det dessutom i det närmaste klart att AEG kommer att förlora all sin makt i Hammarby. Företaget har i dagsläget 49 procent av aktierna i Hammarby Fotboll AB och kontrollerar tre av sex styrelsestolar.

”De får väldigt låg rösträtt”

Men Sportbladet kan nu avslöja att bolagets innehav kommer att ombildas till b-aktier i Hammarbys kommande nyemission. Det innebär att AEG förlorar nästan all rösträtt i klubben.

– Jag utgår från att det blir b-aktier och de kommer då att gå ner till 20–25 procent i innehav. Det innebär en väldigt låg rätt att vara med och rösta, säger Henrik Wesslén.

”Ska bli enklare”

Vid en nyemission måste föreningen fortsatt ha över 50 procent av aktierna. För att ändå kunna sälja av delar av sitt eget innehav gör därför Hammarby om aktiekapital i klubben till a- och b-aktier där a-aktierna har en större rösträtt.

Hur ser du på att AEG tappar en stor del av sin rösträtt?

– Man kan ju ställa frågan varför Hammarbys medlemmar ska ha mindre rösträtt än Anschutz? Vi tycker att det är läge att göra på det här sättet. De har också i princip varit positiva så jag förväntar mig inga problem, säger Wesslén.