Han kan kosta Bajen miljoner

Hammarby i tvist med norsk klubb om Traoré – hotar att gå till Fifa

FOTBOLL

Hammarby anser att Christian Traoré är såld till Hönefoss och hotar nu att dra den norska klubben till Fifa.

Samtidigt kan Sportbladet avslöja att den ekonomiskt hårt pressade klubben i sin tur anklagas för kontraktsbrott och kan förlora stora summor pengar på affären.

– Jag har tagit reda på mina rättigheter och jag hoppas att det inte fortsätter så här, säger Christian Traoré.

Foto: Carolina Byrmo
Christian Traoré.

Hammarby hävdar att norska Hönefoss aktiverat klausulen i Christian Traorés låneaval och därmed köpt spelaren. Norrmännen hävdar i sin tur att affären är ogiltig eftersom de inte kunde nå en personlig överenskommelse med försvararen.

”Bara jag förlorar”

Mitt i soppan sitter 28-åringen nu på ett hotellrum vid Globen, förbjuden av Hammarby att träna med laget under tvisten som fastnat i ett dödläge.

– Jag har kontrakt med Hammarby sex månader till och räknar med att jag ska kunna spela på det. Det är bara jag som förlorar på det här, säger Traoré.

Försvararen har nu vänt sig till den danska spelarföreningen för att lösa problemet. Enligt Gert Persson, generalsekreterare för den svenska motsvarigheten, begår Hammarby ett kontraktsbrott.

– De får definitivt inte utestänga honom från träning. Det är ett kontraktsbrott och då är spelaren fri att byta klubb utan att den gamla klubben kan ta betalt, säger Persson.

Resultatet kan bli att Hammarby tvingas betala Traorés lön från den första juli och trots det inte få betalt för 28-åringen om han hittar en ny klubbadress. Pengar, inklusive övergångssumman, är det stockholmarna nu kräver Hönefoss på.

Hotar gå till Fifa

– Vi har skickat fakturan och står fast på den punkten. Vi betalar ut lön till Christian eftersom vi har ett avtal med honom men vi har meddelat Hönefoss att vi kommer att kräva tillbaka alla kostnader. Vi har sagt till dem att vi kommer att gå till Fifa annars, säger Hammarbys VD Åsa Sånemyr.

Varför får han inte träna?

– Vi har konsulterat Svenska fotbollförbundets jurist och de har rådigt oss att inte ta in honom i träning. Han har en klubb som sagt att de ska köpa honom och det är kontraktsbrott från deras sida.

Hönefoss ser mindre dramatiskt på situationen.

– Han fick ett erbjudande han inte var nöjd med. Något mer är det inte, säger Hönefoss ordförande Ole Sannes.

FAKTA

TURERNA KRING TRAORÉ

25 februari: Traoré lånas ut till Hönefoss på ett låneavtal till den 10 juni med option på köp.

29 juni: Hönefoss meddelar Hammarby att de planerar att använda klausulen och lösa Traoré från hans avtal. Försvararen får också ett personligt kontraktsförslag.

2 juli: Hönefoss kommunicerar på sin hemsida att de inte kunnat komma överens med Traoré och att dansken lämnar klubben.

8 juli: Hammarby skriver på sin hemsida att de anser att Hönefoss redan gjort klart att de ska köpa 28-åringen. Klubben har därför lagt budget utan spelarens lönekostnad.

24 juli: Traoré har tagit kontakt med danska spelarföreningen och kan komma att bryta sitt avtal med klubben. Hammarby hotar med att dra den norska klubben till Fifa.