Maktkampen riskerar Hammarbys existens

Nyemissionen stoppad av AEG – ”Jag vet inte vad de håller på med”

FOTBOLL

Hammarby behöver akut få in minst sju miljoner kronor för att undvika konkurs.

Men planerna på en nyemission har plötsligt stoppats av storägaren Anschutz Entertainment Group (AEG).

– Vi har förberett allt och fem i tolv kom beskedet som är väldigt förvånande för oss. Nu är ansvaret på deras axlar. Jag hoppas och tror att de tar det, säger ordföranden Henrik Wesslén.

Hammarby har under våren fokuserat på spåret att genom en nyemission få fram de sju miljoner som krävs för att rädda klubben. Informationsmöten har hållits och tanken var att försäljningen av aktierna skulle starta i mitten av augusti.

”Vet inte vad de håller på med”

Men i dagarna stoppade storägaren AEG, som kontrollerar 49 procent av aktieinnehavet i klubben, plötsligt affären.

– Jag vet inte vad de håller på med. AEG borde inte ha något intresse i att se Hammarby gå i konkurs och i så fall förlora alla pengar de lagt in. Tidigare har de gått med på att göra alla förändringar som krävs och det är därför vi gått vidare hela tiden och publicerat alla nyheter om nyemissionen. De hade gått med på allt. Men sedan i elfte timmen säger de att de inte gör det längre, säger ordföranden Henrik Wesslén.

Vad gav de för motivering?

– Ingen alls. Jag hoppas att vi får ett klargörande inom en snar framtid.. Vi har hållit på väldigt länge och planerat emissionen. Allt var frid och fröjd men sedan går AEG in och går inte med på att genomföra emissionen. De vill inte ändra på bolagsordningen överhuvudtaget och då är det omöjligt att genomföra en emission säger ordförande Henrik Wesslén.

”AEG:s ansvar att rädda klubben”

Maktkampen inom klubben riskerar nu klubbens framtida existens. Om inte nyemissionen blir av har Hammarby i dagsläget inga andra konkreta planer. Wesslén lägger istället hela ansvaret på AEG:s axlar.

– Nu får AEG:s ett otroligt ansvar att sköta finansieringen av Hammarby på något annat sätt. För vi måste fortfarande få in pengar. Om de inte går med på att dra in mer pengar till klubben måste de komma med alternativa lösningar.

Vad händer nu?

– Jag vet inte. Ingen har pratat med oss vilket är underligt. Vi kommer säkert bli informerade inom kort. Det måste ju bli inom kort. Vi behöver pengar.

Tidigare mediauppgifter att emissionen stoppats eftersom AEG vägrar satsa mer pengar stämmer inte enligt ordföranden. Precis som Sportbladet skrev i maj har det aldrig varit tanken att storägaren ska gå in med mer kapital. Farmarlaget HTFF ska inte heller påverkas av en eventuell konkurs.