AEG:s uttåg kan bli det viktigaste som hänt Bajen

Sjögren: Amerikanerna har använt klubben som ett verktyg

FOTBOLL

Den 18 juni i år slöt AEG avtal med Stockholms Stad om att sköta driften av den nya Stockholmsarenan och företaget kontrollerar nu hela Globen­området.

För att nå sitt mål har AEG använt sitt ägande i Hammarby som ett verktyg till de större pengarna.

Att de nu lämnar det ekonomiska konkursboet kan vara det viktigaste som hänt Hammarby i modern tid.

Philip Anschutz, ägare till AEG.

Det amerikanska företaget dök upp när Hammarby var på ruinens brant och köpte totalt 49 procent av klubb­en till ett rejält reapris.

Hammarbys ledning hade helt enkelt inte råd att säga nej till de 21,5 miljoner amerikanerna erbjöd. En summa som hade räckt till en halv Emir Bajrami eller alltså halva Hammarby Fotboll AB.

Amerikanerna har sedan det första köpet 2001 använt klubben som ett redskap för att ta över driften av Globen, Hovet och den nya Stockholms­arenan.

Det har blivit allt mer tydligt för Hammarbys nya ledning som under de senaste halvåret kämpat för att rädda det sjunkande skeppet.

Intresset helt enkelt slut

Enligt uppgifter är frustrationen stor inom klubben mot AEG.

Det amerikanska företaget sitter på hälften av stolarna i styrelsen men närvarar sällan, är närmast okontaktbara och håller Hammarbys ledning i totalt mörker när det gäller före­tagets intressen och strategier.

När klubben nu återigen var i desperat behov av pengar sade AEG tvärt nej. Med de sista papperna signerade och Stockholmsarenan säkrad är AEG:s intresse i Hammarby helt enkelt slut och företaget gör nu i stället vad de kan för att få tillbaka så mycket som möjligt av sina satsade miljoner. Bakom sig lämnar de en degraderad klubb i ekonomisk kris.

Ett beslut av AEG som kan vara den enskilt viktigaste händelsen för Hammarby Fotbolls framtid.

Visar ambitioner

Klubben är nu nära att få in en ny ägare som genast visat sina ambitioner genom att erbjuda klubben 20 miljoner kronor rakt in i det gapande ekonomisk hål som är Bajen i dag.

Det handlar också om ett företag med sina rötter i Sverige som förstår Hammarby, svensk fotboll och svensk affärsverksamhet.

Ett välmående, presterande och glödande Hammarby är värt långt mer än 40 miljoner.

Det förstod aldrig AEG.

ARTIKELN HANDLAR OM