Svenskt bolag ska rädda Hammarby

Redo att gå in med
20 miljoner kronor

Foto: bildbyrån
”Vi för diskussioner med AEG och med en tredje tilltänkt part som ska köpa AEG:s aktier”, säger klubbens ordförande Henrik Wesslén.
FOTBOLL

Hammarbys storägare Anschutz Entertainment Group (AEG) är överens med en tredje part om att sälja hela sitt innehav i Hammarby Fotboll AB.

Sportbladet kan avslöja att den potentiella nya ägaren är svensk och beredd att gå in med 20 miljoner för att rädda hela klubbens verksamhet.

– De ska säkerställa Hammarbys både kortsiktiga och långsiktiga finansiering, säger Hammarby Fotbolls ord­förande Henrik Wesslén.

I fredags höll Hammarby ett första möte med AEG efter att företaget, som äger 49 procent av Hammarby Fotboll AB, stoppat klubb­ens nyemission.

Då förklarade det amerikanska företaget att de letar köpare till sitt innehav i klubben och enligt upp­gifter till Sportbladet är nu ett svenskt företag överens med AEG om en prislapp.

– Vi för diskussioner med AEG och med en tredje tilltänkt part som ska köpa AEG:s aktier. Men det är för tidigt att avslöja namnet på köparen, säger Hammarby Fotbolls ordförande Henrik Wesslén.

Vill satsa

Företaget är dessutom beredda att, utöver kostnaden för köpet, gå in med ytterligare 20 miljoner rakt in i Hammarbys verksamhet.

Pengarna skulle rädda den konkurshotade klubben som behöver få in sju miljoner och dessutom bana väg för en ny sportslig satsning. Wesslén vill inte kommentera några summor men bekräftar att företaget är positivt inställd till en ekonomisk satsning i Hammarby.

– De ska säker­ställa Hammarbys både kortsiktiga och långsiktiga finansiering. Vi har just inlett förhandlingarna men det räcker inte bara med de 9,5 miljoner vi eventuellt skulle fått in på nyemissionen. Det skulle krävas mer och det vet de också om, säger Henrik Wesslén.

Hammarby ska nu fort­sätta förhandlingarna med den tredje parten. I de samtalen förväntas det svenska före­taget komma med sina krav på klubben för att det på längre sikt ska kunna få igen sina satsade miljoner genom vinster i Hammarby Fotboll.

– Vi får se vilka villkor de ställer.

Får inte igen mycket

Därmed ser även AEG ut att lämna alla intressen i Hammarby efter nio års delägande.

Klubben har totalt satsat 21,5 miljoner i klubben men kommer enligt Sportbladet uppgifter inte få igen någon summa i närheten av den siffran vid den kommande försäljningen.

– Men de hade ett strategiskt långsiktigt ägande och har skrivit avtal både med Söderstadion och nya Globenarenan. Så de är nog relativt nöjda med det, säger Wesslén.

FAKTA

Här är kaoset kring Bajen

Maj 2009: Hammarby meddelar att klubben måste spara 20 miljoner kronor på två år. Spel­are säljs för 17,2 miljoner kronor under säsongen och flera anställda, bland dem fotbollschefen Lasse Eriksson, får gå.

Okt 2009: Klubben åker ur allsvenskan och går därmed miste om intäkter som enligt uppgifter kan uppgå till 40 miljoner kronor.

Feb 2010: Styrelsen budgeterar en förlust på åtta miljoner och sex anställda på kansliet varslas om uppsägning.

April 2010: Laget har inte råd att åka på träningsläger och sparar även in på material till a-truppen.

Maj 2010: Hammarby meddelar att de måste få in omkring 10 miljoner kronor på ett halvår för att undvika konkurs och att de därför planerar en nyemission. Föreningsordföranden Dan Törnsten avgår samtidigt som storägaren Anschutz Entertainment Group (AEG) meddelar att de kommer att minska sitt intresse i Hammarby.

Juni 2010: Sportbladet avslöjar att Hammarby vill sänka spelarnas löner vilka senare kapas med tio procent.

Juli 2010: AEG stoppar den planerade nyemissionen utan någon förklaring för Hammarby. Företaget planerar i stället att sälja av sitt innehav för att slippa den värdesänkning nyemissionen skulle innebära.

Aug 2010: En ny svensk intressent kommer överens med AEG om en prislapp på 49 procent av aktierna i Hammarby.

ARTIKELN HANDLAR OM