”Finns för många tyckare i det här”

Nu träder männen bakom köp-försöket fram

FOTBOLL

I dag bröt förhandlingarna mellan Anschutz Enitertainment Group (AEG) och de tilltänkta köparna Eric Fischbein samt Richard Järås om ett köp av Hammarby samman.

Nu talar Järås ut om varför paret drog sig ur försöken att köpa 49 procent av stockholmsklubben.

– Det finns för många tyckare i det här, säger Järås till Sportbladet.

Gamle Hammarbyspelaren Eric Fischbein och affärspartnern Richard Järås har sedan i fredags förhandlat med AEG om att köpa amerikanernas 49 procent av Hammarby Fotboll. Alla tongångar var positiva fram till i dag då Järås och Fischbein plötsligt drog sig ur affären.

”För många inblandade”

– I varje investering finns det ett antal kriterier. I den här typen av förvärv var det för många inblandade och därför svårt för oss som köpare att göra alla nöjda. Vi skulle ändå haft ett fortsatt samarbete med Hammarbys nuvarande styrelse och AEG, som driver den nya Stadion, om affären gått igenom, säger Järås nu i första intervjun efter att köpet kollapsade.

Skulle ni ha fått för lite makt?

– Det finns ju en regel som gäller föreningar som säger att de måste ha 51 procent. I det här fallet skulle vi ha kommit in med en massa kapital och då vill man självklart ha en del styrning. Men vi ville samtidigt inte kör över den befintliga styrelsen. Det måste gagna alla parter: AEG, styrelsen och supportrarna. Vi får helt enkelt inte den dynamiken att fungera och då är det bättre att titta på andra alternativ.

Lagt ner förhandlingarna

Järås säger att paret nu lämnar alla förhandlingar om att köpa in sig i Hammarby.

– Vi har haft en jättebra dialog med AEG och är nöjda med dem. Vi har inte heller några oegentligheter med den befintligas styrelsen. Men vi får helt enkelt inte ihop vårat, det är för många tyck och för många om och men.

Järås är tydlig med att förhandlingarna inte gick så långt att någon kontakt togs med Hammarbys nuvarande styrelse. Det bekräftas av ordföranden Henrik Wesslén.

– Ingen i Hammarbys styrelse har någonsin pratat med dem innan det bröt samman. Vi är helt tagna på sängen och hann inte ens börja diskutera, säger Wesslén.

FAKTA

Här är kaoset kring Bajen:

Maj 2009: Hammarby meddelar att klubben måste spara 20 miljoner kronor på två år. Spel­are säljs för 17,2 miljoner kronor under säsongen och flera anställda, bland dem fotbollschefen Lasse Eriksson, får gå.

Okt 2009: Klubben åker ur allsvenskan och går därmed miste om intäkter som enligt uppgifter kan uppgå till 40 miljoner kronor.

Feb 2010: Styrelsen budgeterar en förlust på åtta miljoner och sex anställda på kansliet varslas om uppsägning.

April 2010: Laget har inte råd att åka på träningsläger och sparar även in på material till a-truppen.

Maj 2010: Hammarby meddelar att de måste få in omkring 10 miljoner kronor på ett halvår för att undvika konkurs och att de därför planerar en nyemission. Föreningsordföranden Dan Törnsten avgår samtidigt som storägaren Anschutz Entertainment Group (AEG) meddelar att de kommer att minska sitt intresse i Hammarby.

Juni 2010: Sportbladet avslöjar att Hammarby vill sänka spelarnas löner vilka senare kapas med tio procent.

Juli 2010: AEG stoppar den planerade nyemissionen utan någon förklaring för Hammarby. Företaget planerar i stället att sälja av sitt innehav för att slippa den värdesänkning nyemissionen skulle innebära.

Aug 2010: Eric Fischbein och Richard Järås kommer överens med AEG om en prislapp på 49 procent av aktierna i Hammarby. Men kort därefter drar sig paret ur affären med hänvisning till att det finns "för många tyckare".

ARTIKELN HANDLAR OM