Får mindre än hälften av övergångssumman

Hammarby drar bara in tio miljoner för Hallenius

FOTBOLL

Hammarby säljer Linus Hallenius till italienska Genoa för drygt 20 miljoner kronor.

Men den konkurshotade klubben får bara hälften av pengarna vilket gjorde att nästan halva styrelsen ville stoppa övergången.

Med en rösts övervikt gick affären ändå igenom.

– Jag har inga kommentarer, säger Hammarbys ordförande Henrik Wesslén.

Hallenius.

Med röstsiffrorna 4–3 i Hammarbys styrelserum togs beslutet att sälja Linus Hallenius till Genoa. Den italienska klubben betalar totalt över 20 miljoner kronor för 21-åringen men det är inte i närheten av den summa som Hammarby får in på kontot.

En enda rösts marginal

Den stora oenigheten i styrelserummet beror på att en tredje, för majoriteten i Hammarby okänd part, gör stora pengar på affären. Enligt en källa med insyn i klubbens kansli kommer en mellanhand att tjäna drygt sju miljoner på försäljningen.

Flera personer ville veta vem som nu blir den som enskilt tjänar mest på affären, bortsett från klubben, men med en rösts majoritet valde alltså styrelsen att ändå acceptera budet.

– Jag har inga kommentarer, säger Hammarby Fotbolls ordförande Henrik Wesslén.

Efter solidaritetsbidrag, skatter och andra omkostnader återstår cirka tio miljoner till Hammarby. Resten av pengarna får klubben aldrig se skymten av.

– Jag är jättenöjd med avtalet men kan inte kommentera några summor, säger Hammarbys vd Åsa Sånemyr.

Hammarby företräddes i affären av agenten Oliver Cabrera som hjälpt klubben med flera stora försäljningar. Även Cabrera har sin nota och kommer att tjäna ett antal miljoner efter förhandlingarna.

Blir kvar hela hösten

Hallenius blir trots försäljningen kvar i Hammarby under hösten för att först i vinter ansluta till sitt nya lag. En överenskommelse som gör att klubbens hopp om en allsvensk plats fortfarande lever.

Pengarna innebär också att det akuta konkurshotet är över för Hammarby och att verksamheten nu är räddad. Klubben behövde få in minst nio miljoner och planerade därför en nyemission.

Den stoppades av storägaren Anschutz Entertainment Group (AEG) i sista stund sedan det amerikanska företaget inte velat se sina aktier sjunka i värde.

Enligt uppgifter till Sportbladet har AEG sedan dess avvaktat med en försäljning av sitt innehav i Hammarby Fotboll med förhoppningen att Hallenius skulle säljas. Det garanterar företaget nu en högre ersättning för sitt aktieinnehav då klubben inte längre hotas av konkurs.

FAKTA

Där försvinner pengarna

Totalsumman från Genoa: 23 miljoner kronor.

Okänd mellanhand: 7 miljoner kronor.

Agentkostnader: 2 miljoner kronor.

Solidaritetsavgifter och skatter: 4 miljoner kronor.

Till Hammarby: 10 miljoner kronor.