Hoppar av efter hot

Michael Borgqvist lämnar Hammarby

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Här är nästa avhopp från Hammarby Fotboll.

Tränaren Michael Borgqvist, 42, lämnar sin position.

Anledning?

Han har blivit hotad av okända personer.

Hot som nu har blivit polisanmälda av Hammarby.

Kaoset i Hammarby fortsätter.

Nu lämnar Michael Borgqvist jobbet som chefstränare för klubben. Anledningen är att Borgqvist den senaste tiden hotats av flera okända personer.

– Det är fruktansvärt att det sker. Det är helt oacceptabelt att våra anställda får motta hot på det sättet och att det får de här följderna, säger Åsa Sånemyr, vd Hammarby Fotboll AB i ett pressmeddelande.

Till Svenska Daglbladet berättar Sånemyr att ett av hoten blivit polisanmälda.

– Hoten är en kriminell handling som vi självklart inte kan acceptera. Därför har vi vänt oss till polisen, säger hon.

Inga planer på att lämna

Tränarparet Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist skrev på för Hammarby inför säsongen 2010. Trots den senaste tidens turbulens har Borgqvist dock inte haft några planer på att lämna klubben. Fram tills nu.

– Vi talades vid om det bara härom veckan och Micke var helt inställd på att slutföra sitt uppdrag 2010, men nu kände han sig tvungen att fatta det här beslutet av hänsyn till sin familj, förklarar Åsa Sånemyr. Vi har haft väldigt begränsade resurser på grund av företagets ansatta ekonomi, så det har varit ett svårt arbete också för våra tränare.

”Vem vill vara tränare under såna förutsättningar?”

Jesper Blomqvist, 36, fortsätter som tränare tills vidare, men den långsiktiga lösningen är långt ifrån klar.

– Det känns oerhört tråkigt att Michael slutar. Det här är inte bra för någonting, säger Blomqvist till Svenska Dagbladet och berättar att han själv inte mottagit några hot.

– Nej, men det är klart att man funderar när sånt här inträffar. Vem vill vara tränare under såna förutsättningar? Det är extremt tråkigt. Jag har inte hunnit tänka så mycket på framtiden. Nu ska vi försöka klara de närmaste dagarna och veckorna tills vi diskuterat fram en bra lösning, säger han till SvD.

Sportbladet har förgäves sökt Borgqvist, Blomqvist och styrelsemedlemmar i Hammarby för kommentarer.

FAKTA

Tidigare hot mot idrottsledare

Tränaren Michael Borgqvists avhopp från Hammarby är det senaste fallet där supportrar hotat tränare eller andra ledare.

Här är några andra den senaste åren:

Oktober 2009: Division 1-laget Nyköping hockeys tränare Ulf Hall slutar sedan han och familjen hotats via anonyma mejl och telefonsamtal.

Oktober 2009: Hammarby Fotboll AB:s ordförande Staffan Thorsell hoppar av efter grova hot, bland annat genom telefonsamtal.

Maj 2009: Ett antal personer söker upp Örgrytetränaren Janne Carlssons bostad, rycker i dörrar, slår på fönster och skriker "avgå Janne" i brevinkastet. Carlsson själv är inte hemma, däremot hans 16-åriga dotter.

November 2008: Johan Tornberg slutar som tränare för Västerås hockey, efter hot både mot honom själv och familjen.

November 2008: AIK:s sportchef Ola Andersson och vd:n Charlie Granfelt lämnar sina uppdrag. Beskedet föregicks av hot och hårda påtryckningar från supportrar. Det kom dessutom efter en turbulent AIK-dag då tränaren Rikard Norling fått lämna sin post, varpå en grupp ilskna supportrar stormade presskonferensen med krav på bland annat Ola Anderssons avgång.

Maj 2007: Degerfors tränare Mark Selmer tar timeout från sitt uppdrag, efter att supportrar bland annat saboterat hans bil och hotat honom vid flera tillfällen. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM