”Ett sedvanligt arvode”

Per Magnusson om miljonfakturorna till Bajen

FOTBOLL

Hammarby Fotbolls ordförande Per Magnusson har fakturerat klubben 2,5 miljoner kronor på tre år och är nu anmäld till advokatsamfundet misstänkt för att ha suttit på dubbla stolar i en förhandling.

Men Magnusson själv försvarar sina höga arvoden.

– Man kan tycka vad man vill om priset men vi tar betalt efter vad som är rimligt och skäligt på marknaden, säger Magnusson till Sportbladet.

Per Magnusson har samtidigt som han suttit i Hammarby Fotbolls styrelse tjänat 2,5 miljoner kronor på ”juridiska konsultationer” för klubben. Bland annat fakturerade advokaten 25 000 kronor för ett juridiskt brev han skrev till Besiktas när klubben vid ett tillfälle inte hade fått betalt för Erkan Zengin. Enligt Magnusson själv är priset rimligt.

”Kan tycka vad man vill”

– Jag kan inte komma ihåg detaljerna exakt just nu. Men vi är naturligtvis ingen skrivbyrå. Vi tar betalt för vårt intellektuella arbete. Det här arbetet är utfört under ganska lång tid både innan och efter vi skickade brevet. Man ska utreda, sammanställa och diskutera. Det är inte frågan om vad vi tar betalt för att skriva ett brev, det är expertrådet bakom det som vi tar betalt för. Sedan kan man tycka vad man vill om priset men vi tar betalt efter vad som är rimligt och skäligt på marknaden.

Är det här ett rimligt pris?

– Om vi tagit det så är det både rimligt och skäligt.

Är det moraliskt försvarsbart samtidigt som klubben är nära att gå under?

– Jag tycker inte att det här är konstigt. Vi är som vilken leverantör som helst. När vi utför juridiska tjänster arbetar vi inte ideellt. Jag har svårt att se någon anledning till att vi ska göra det också. Vi tar rimligt och skäligt betalt.

Magnusson är dessutom anmäld till Advokatsamfundet av förre ordföranden Henrik Wesslén för att ha suttit på dubbla stolar i en förhandling. Det tillbakavisar nu ordföranden.

– När det gäller lånetransaktionen så företrädde jag då minoritetsägaren AEG som förhandlade med majoritetsägaren föreningen om finansiering av det gemensamt ägda Hammarby Fotboll AB.

Varför fakturerade du då Hammarby nästan 100 000 kr?

– Det var en överenskommelse mellan föreningen och AEG. Dock var arvodet i lånetransaktionen 75 000 plus moms. Som bekant är momsen ingen intäkt för advokatbyrån och ingen kostnad för bolaget. Det var ett ganska omfattande arbete med att ta fram dokumentation för det här. Det är ett sedvanligt arvode. Vi kom också överens om att jag inte tar betalt för det här personligen utan däremot det arbete mina medarbetare som är experter lägger ner.

– Det är praxis att låntagaren står för sina och motpartens kostnader. Sedan kan man tycka vad man vill om det.

ARTIKELN HANDLAR OM