Hammarby vill värva – nioåriga talanger

Kontaktar föreningar via mejl: ”Man blir förbannad och förvånad”

Foto: JIMMY WIXTRÖM
KRITISERAS  En av klubbarna som Hammarby kontaktat vill se hårdare värvningsregler, likt de i England.
FOTBOLL

Talangjakten i svensk fotboll går neråt i åldrarna.

I dag kan Sportbladet berätta att Hammarby försöker värva två pojkar, nio och tio år gamla, från en mindre Stockholmsklubb.

– Man blir förbannad och förvånad över hur okunniga de är, säger en representant för föreningen.

För tre dagar sedan skickade Hammarby Fotbolls talangchef Johan Lager ett mejl till en annan förening i Stockholmsområdet. Superettanklubben har spanat in två talangfulla pojkar, båda födda 2001, som man vill knyta till sig.

”Hammarby har för avsikt att kontakta följande av era spelare” skriver talangchefen som senare varit i kontakt med pojkarnas föräldrar och avtalat en tid för ett möte där barnens fotbollsframtid ska diskuteras.

Men i den mindre föreningen är tongångarna upprörda. En representant för klubben tycker att Hammarbys beteende är både olämpligt och okunnigt.

’Värden de ej förstår’

– Tidigare har vi haft en bra relation med Hammarby men nu har de bytt ut sin stab på ungdomssidan och då ska de tydligen aktivt söka upp och försöka värva nioåringar. Det finns många värden i föreningar som de inte verkar förstå. Vi tror på att bygga gemenskap, förtroende och att utvecklas i sin hemmiljö. Det är bättre att ha ett samarbete mellan klubbar än att göra så här.

– Sen blir man förvånad över hur de kan vara så okunniga att de tror att man kan se om en nioåring ska bli en bra fotbollsspelare. Rent sportsligt är det omöjligt att sia om en sådan sak. Det finns hur många exempel som helst som bevisar motsatsen.

När Sportbladet pratar med en av föräldrarna har han däremot en viss förståelse för hur Hammarby jobbar.

– Det blir ett första samtal bara. Det är ingen jättegrej, det handlar inte om några pengar eller grejer eller någonting sådant. Tanken är att bygga upp en kontakt. Det är smickrande för killarna att de får uppskattning för vad de gör. Just nu är det inte aktuellt att gå dit – det går vi inte med på. Men kanske så småningom.

”Hårdare regler”

Representanten för den mindre klubben är desto mer tydlig: Hammarbys agerande är inte okej.

– Det kanske är dags för att införa hårdare regler som i England. Även om pengarna är mycket större där, och talangjakten ännu värre, är det extremt hårt reglerat när det gäller att värva barn.

ARTIKELN HANDLAR OM